Renaşterea unei legende

Jaguar_LWE_Hero_03

Jaguar E-Type a fost un bolid de legendă al anilor `60, unul dintre cele mai frumoase automobile sport construite vreodată. Intr-o eră a motorsportului, Jaguar a construit câteva versiuni speciale derivate din E-Type destinate curselor pe circuit care s-au bucurat de un mare succes atunci.

O istorie aparte o are modelul Lightweight E-Type pe care Jaguar a anunţat că-l va reedita într-o serie limitată de şase exemplare. Bolizii vor fi construiţi după toate specificaţiile modelului din 1964, la uzina Browns Lane din Coventry, acolo unde a fost locul de naştere al modelului E-Type.

In 1963, Jaguar a intenţionat să construiască 18 unităţi Lightweight E-Type dar în final a reuşit să monteze doar 12 bucăţi, restul de 6 plăcuţe de şasiu rămânând în magazia uzinei până astăzi când cei de la Jaguar Heritage s-au decis să completeze seria de 18.

Lightweight E-Type a câştigat numeroase curse de viteză având la volan piloţi faimoşi ai momentului iar astăzi exemplarele din seria de 12 sunt cotate la valori de peste 1 milion de lire sterline. Maşina avea caroseria din aluminiu iar sub capotă se afla motorul de 3.8 l ce dezvolta 300 CP, fiind omologat cu trei carburatoare Weber 45DCO3 în locul injecţiei mecanice Lucas. Primele exemplare au fost echipate cu o cutie scurtă derivată din cea de serie după care a fost utilizată una ZF cu cinci trepte. Cele şase maşini noi vor fi construite manual după specificaţiile originale de către specialiştii departamentului Jaguar Heritage, cei care restaurează de mulţi ani automobile Jaguar clasice.

Autor: Valentin Brădăţeanu

Foto, video: Jaguar