Ministrul rus de externe a confirmat disponibilitatea Moscovei de a reface încrederea Europei faţă de Federaţia Rusă

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat disponibilitatea Rusiei de a reface încrederea Europei faţă de Federaţia Rusă. Şeful diplomaţiei ruse a luat parte la reuniunea informală a miniştrilor statelor membre OSCE, desfăşurată în cadrul celei de-a 69-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, în cadrul căreia a fost examinată situaţia din Ucraina şi căile de ieşire din criza de securitate europeană.
„Ministrul rus a confirmat disponibilitatea părţii ruse pentru o activitate concretă în vederea refacerii încrederii Europei faţă de Rusia şi în vederea formării unui sistem indivizibil şi veritabil de securitate şi a unei colaborări bazate pe drepturi egale, cu respectarea intereselor  reciproce. O bună platformă pentru această ar putea constitui procesul lansat de OSCE „Helsinki, plus 40″, se precizează în comunicatul MAE rus.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a atras atenţia la conflictul intern din Ucraina, care a devenit o consecinţă a crizei comune de securitate europeană şi a politicii statelor din Occident prin impunerea propriului model de construire a lumii şi în detrimentul contactelor  economice, umanitare şi culturale stabilite de state de-a lungul istoriei”, menţionează MAE rus în comunicat. Potrivit comunicatului MAE al Rusiei, examinarea acestor chestiuni va continua în cadrul reuniunii informale a Consiliului de miniştri ai OSCE de la Basel, Elveţia, din perioada 4-5 decembrie 2014.

(www.interfax.ru -27 septembrie)