PORTRET: Simona Halep împlineşte 23 de ani

Sâmbătă, 27 septembrie, jucătoarea de tenis de câmp Simona Halep împlineşte 23 de ani. Ea s-a remarcat în ultimul an printr-o ascensiune fulminantă în clasamentul WTA al celor mai bune jucătoare de tenis din lume, începând cu luna mai 2013, când era situată pe locul 64 WTA, ajungând până pe locul al II-lea, începând cu data de 11 august 2014, după evoluţii excelente la turneele de Mare Şlem – sferturi de finală la Australian Open, finala la Roland Garros şi semifinală la US Open şi alte câteva titluri câştigate la turnee importante din circuitul WTA.

Simona Halep s-a născut pe 27 septembrie 1991, la Constanța, într-o familie de aromâni, tatăl ei, Stere, jucător de fotbal la echipa Săgeata Stejaru, fiind patronul unei fabrici de lactate.

A început să joace tenis la vârsta de 4 ani, fiind antrenată de fratele ei mai mare, iar la vârsta de 6 ani practica deja zilnic acest sport, fiind legitimată la Clubul Sportiv nr. 2 din Constanța.

A participat apoi la campionatele naționale de 12, 14 și 16 ani, la competițiile internaționale pentru junioare și, împreună cu echipa, la Cupa Federației de Tenis. Simona Halep a fost antrenată de la o vârstă fragedă de Ioan Stan, antrenor de tenis din Constanța.

În anul 2007 s-a mutat la București pentru a-și continua cariera în tenis, ea fiind antrenată de Adrian Marcu și, mai apoi, de Firicel Tomai.

În anul 2008, a început prin a juca finala turneului de la Notting Hill, în care a fost învinsă de Arantxa Rus, apoi a trecut de Anastasia Pavliucenkova în sferturile de finală ale turneului de junioare de la Australian Open, însă a cedat în semifinale în disputa cu Jessica Moore.

A urmat turneul ITF de la București, în care Halep a eliminat-o în primul tur pe fosta semifinalistă de la Roland Garros, Sesil Karatantcheva, dar a pierdut în sferturi întâlnirea cu Sorana Cîrstea în trei seturi: 6–3, 3–6, 1–6.

În mai 2008 a câștigat două turnee de junioare: ITF cu premii în valoare de 10.000$ de la București, în fața lui Stéphanie Vongsouthi cu scorul 7-6(4), 6-3, şi turneul Trofeo Bonfiglio unde a învins-o pe Bojana Jovanovski cu 6–4, 6–1.

La turneul junioarelor de la Roland Garros, din anul 2008, Halep a fost desemnată cap de serie numărul nouă, ajungând până în finală, 100% românească, unde a învins-o – scor 6–4, 6–7(3), 6–2, pe cea de-a 10-a favorită, Elena Bogdan.

În debutul anului 2009, Simona Halep a ajuns în finala turneului ITF de la Makarska, fiind însă învinsă de principala favorită, Tatjana Malek cu 6–1, 4–6, 6-4.

În luna mai 2009, a ajuns în sferturile de finală la turneul ITF de la București, unde a cedat în fața germancei Andrea Petkovic 6-2, 7-6(2), apoi în aceeași lună a evoluat în calificările turneului de senioare de la Roland Garros, unde a cedat disputa cu Vitalia Diatchenko, 2-6, 6-1, 6-3.

În august 2009, Halep a câștigat turneul ITF dotat cu premii în valoare de 25.000$ de la Maribor, în finală trecând de principala favorită, Katalin Marosi din Ungaria, cu 6-4, 6-2.

În ianuarie 2010 a participat la Openul Australian, dar a fost eliminată încă din primul tur al calificărilor de Stéphanie Foretz din Franța, scor 6-4, 4-6, 6-4.

În aprilie 2010 a atins prima mare performanță într-un turneu WTA, la Marbella, Spania, unde Halep a ajuns până în sferturile de finală, însă a fost învinsă de Flavia Pennetta.

A urmat apoi prima finală a carierei într-un turneu WTA, la Fès, în Maroc, fiind învinsă cu 6-4, 6-2 de cehoaica Iveta Benešová.

În anul 2010 a mai jucat în turnee WTA şi ITF – semifinale la Biarritz, în iulie, și finală la Torhout, în Belgia, în octombrie.

În perioada 2011-2012 a mai înregistrat câteva rezultate notabile, turul III la Australian Open, din nou, finala turneului de la Fès, în Maroc şi finala turneului de la Bruxelles, din 27 mai 2012.

În luna mai 2013, începe ascensiunea excepţională a sportivei: la turneul WTA de la Roma a ajuns până în semifinale unde a pierdut în fața numărului 1 mondial, americanca Serena Williams.

Între 9 şi 16 iunie a câștigat turneul de la Nürnberg, învingând-o, în finală, pe Andrea Petkovic din Germania cu 6-3, 6-3.

În săptămâna următoare, Simona a câștigat turneul de la Den Bosch, desfășurat pe iarbă, învingând-o în finală pe Kirsten Flipkens, numărul 20 WTA, cu 6-4 6-2, devenind astfel prima româncă din istoria tenisului ce câștigă două turnee la rând pe suprafețe diferite.

În turneul de la Wimbledon, Simona a fost eliminată în turul al doilea de favorita 6 a turneului, chinezoaica Na Li, scor 2-6, 6-1, 0-6, apoi la Budapesta, Halep a reușit să câștige al treilea turneu din carieră după ce a învins-o, în finală, cu scorul de 6-3, 6-7 (7/9), 6-1 pe Yvonne Meusburger (Austria).

A urmat tunrul de la New Haven în SUA, unde Halep a reușit să câștige al patrulea turneu din carieră după ce a învins-o, în finală, cu scorul de 6-2, 6-2 pe Petra Kvitova (Cehia), apoi la turneul de la Moscova, Halep a reușit să triumfe și în a cincea finală din carieră – scor 7-6, 6-2 cu Samantha Stosur (Australia).

Pe 3 noiembrie 2013, Simona Halep a câștigat și finala Turneului Campioanelor de la Sofia, scor 2-6 6-2 6-2 împotriva aceleași Samantha Stosur, acesta fiind cel de-al șaselea turneu pe care și l-a trecut în palmares în anul 2013.

Pe 21 noiembrie, a fost desemnată „WTA’s Most Improved Player” în 2013, devenind astfel prima jucătoare română de la Virginia Ruzici în 1978 care a primit această distincție.

Finalul anului 2013 i-a adus peste un milion de dolari câştigaţi din tenis.

În ianuarie 2014, Simona Halep îşi schimbă antrenorul, şi îl angajează pe Wim Fissette, fostul antrenor al lui Kim Clijsters și al Sabinei Lisicki.

Simona Halep a început anul 2014 cu turneul Sydney International, unde a fost cap de serie numărul 7, însă a fost eliminată în runda inaugurală de americanca Madison Keys, numărul 37 mondial, cu scorul 1-6, 4-6.

A urmat turneul de la Australian Open, unde, de pe poziţia 11 WTA, Simona s-a oprit în sferturi, fiind învinsă de slovaca Dominika Cibulkova, intrând totuşi în top 10 mondial în clasamentul WTA.

Pe 16 februarie 2014, Halep a câștigat Qatar Open, învingând-o pe Angelique Kerber din Germania cu 6-2, 6-3 – cel de-al șaptelea turneu cucerit de Simona Halep în carieră, în urma căruia urcă pe locul 9 în clasamentul WTA.

În luna februarie 2014 a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Bușteni, în martie 2014 pe cel de Cetățean de onoare al județului Constanța, iar în iunie 2014 pe cel de Cetăţean de onoare al municipiului Constanţa.

Tot în martie 2014, a ajuns în semifinalele turneului american de la Indian Wells unde a pierdut în fața polonezei Agnieska Radwanska, a doua favorită a turneului, Halep urcând, din nou, pe 16 martie, tocmai până pe locul 5 mondial.

După turneul La Mutua Madrid Open, unde a disputat finala împotriva Mariei Șarapova, pierdută în faţa rusoaicei – scor 1-6, 6-2, 6-3, Halep a reușit să urce până pe locul 4 WTA, în mai 2014.

La data de 5 iunie 2014, Simona a ajuns la Roland Garros în prima ei finală de Grand Slam, unde a pierdut din nou în faţa Mariei Șarapova, care a câștigat cu scorul de 4-6, 7-6, 4-6 după o întâlnire care a durat mai bine de 3 ore. A fost conform specialiştilor, cea mai frumoasă finală de tenis într-un turneu de Mare Şlem rezervat fetelor, din ultimii 10 ani. Totuşi, finala de la Roland Garros i-a adus Simonei clasarea pe locul 3 WTA, cea mai înaltă poziție deținută de vreo jucătoare de tenis din România.

La următorul turneu de Mare Şlem, Wimbledon, Simona a urcat până în semifinale, fiind învinsă de canadianca Eugenie Bouchard cu scorul de 6-7(5), 2-6.

La o săptămână după turneul de la Wimbledon a participat la prima ediție a BRD Bucharest Open unde a reușit să se impună în finală în fața favoritei nr. 2 a competiției, italianca Roberta Vinci cu scorul de 6-1, 6-3.

După aceste rezultate extraordinare, în clasamentul WTA dat publicităţii pe 11 august, Simona Halep a mai urcat o poziţie ajungând pe locul al doilea în lume.

Valoarea totală a premiilor câştigate de Simona în întreaga ei carieră se ridica, la mijlocul lunii septembrie 2014 la valoarea de 5,46 milioane $.

Într-un interviu, tatăl sportivei Stere, declara despre fata sa: „este mândră că e aromâncă. Acasă vorbim armâna, iar de fiecare dată când vine din turnee, Simonei îi place să asculte muzică aromână. Respectă toate datinile si tradițiile noastre. Ca fată, nu-i place sa iasă în față niciodată. Iar în privința alimentației se dă în vânt după plăcintele cu ștevie şi urzici, care reprezintă tot o tradiție, la noi, la aromâni”.

La rândul său, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, un specialist al „sportului alb”, dar un critic aspru al societăţii româneşti, a avut numai cuvinte de laudă la adresa Simonei: „… e o jucătoare cu o luciditate incredibilă pe care nu şi-o pierde în momente foarte dificile, reuşeşte să schimbe tactica în timpul jocului în funcţie de ce vine de dincolo de fileu … un psihic de concurs comparabil cu al ei n-am văzut, în jumătatea de secol de când mă uit la sportivele românce, decât la Nadia Comăneci“.

Simona Halep a devenit deja, la această vârstă încă fragedă, un sportiv de legendă. Şi-a sacrificat pentru sport anii copilăriei, dar a ajuns, într-un timp foarte scurt, a doua cea mai bună jucătoare de tenis de pe întreg mapamondul. A dovedit un talent excepţional, o voinţă de fier şi a retrasat tiparele în care se desfăşoară jocul de tenis: pasiune pură, plăcere de a juca, respect pentru adversare, modestie şi sportivitate ieşite din comun. Tocmai de aceea, toţi cei care o admirăm pentru ascensiunea sa suntem convinşi că Simona Halep va deveni, în scurt timp, cea mai bună jucătoare de tenis din lume.

Răzvan Moceanu

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=ETG0B5rXFs8[/youtube]