Comori în patrimoniul românesc și european – Epoca Brâncoveanu

ICR New York deschide seria proiectelor majore dedicate tricentenarului morții lui  Constantin Brâncoveanu (1654-1714) prin ampla expoziție de arhitectură Comori în patrimoniul românesc și european – Epoca Brâncoveanu. Vernisajul expoziției este programat a avea loc la data de 3 octombrie 2014, ora 7pm, la ICR New York.

ICR New York, pe lângă comemorarea a 300 de ani de la matiriul sfinților brâncoveni, aduce și un omagiu patrimoniului de arhitectură de secol XVII – început de secol XVIII pe care-l deține România, prezentând publicului american monumente emblematice ale stilului brâncovenesc, a căror valoare le înscrie pe lista patrimoniului național, european și universal. Stilul brâncovenesc constituie o originală sinteză de influențe orientale (decorativismul stilurilor post-bizantin și otoman, venite de la Constantinopol) și influențe vest-europene (ecouri, sub forma unor elemente hibride, ale Renașterii târzii și Barocului, pe filieră preponderant italiană).

Expoziția conține peste 300 de fotografii ale celor mai reprezentative monumente ale epocii brâncovenești, laice și religioase, precum Palatul Mogoșoia sau Mănăstirea Hurezi, ce figurează pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial. Imaginile reprezintă vederi exterioare ale monumentelor dar și din interior, planuri arhitectonice, secțiuni, ansambluri de frescă ce decorează monumentele, detalii de decorație sculptată etc. Astfel, expoziția este cea mai spectaculoasă inventariere a patrimoniului architectural și de arte decorative aparținând stilului brâncovenesc și reprezintă o premieră mondială în SUA.

Expoziția a fost concepută și realizată de domnul Sorin Vasilescu, un renumit arhitect, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, doctor în arhitectură, membru al Uniunii Arhitecţilor din România, al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Centrului de Studii Palladiene de la Vicenza, al AEEA (Asociaţia Europeană pentru Învăţământul de Arhitectură), visiting professor la facultăţile de arhitectură din Strasbourg, Liège, Milano şi Torino. A publicat (sau a contribuit) la 11 cărți și a scris numeroase articole de specialitate, a susținut conferințe de nivel internațional și a organizat ample expoziții dedicate valorizării patrimoniului arhitectural. A primit numeroase titluri şi distincţii, între care Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler (2000) şi Ofiţer (2004). Este membru fondator al Ordinului Arhitecţilor din România; a fost preşedinte al ICOMOS / Consiliul Internaţional al Monumentelor – Comitetul naţional român (2002-2006). Din 2008 este preşedinte al Fundaţiei Giulio Magni, iar din 2013, al Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public.

La vernisajul de la sediul ICR New York, pe lângă autorul expoziției, vor vorbi: prof. univ. dr. arhitect Livio Dimitriu de la Pratt Institute din New York, Doina Uricariu – doctor în poetică și stilistică, Director ICR New York și  Eduard Andrei – doctor în istoria artei.

Expoziția va fi ulterior itinerată în mai multe spații universitar-academice, precum și în centrele cultural ale comunităților românești din SUA și Canada.

În data de 30 Octombrie, ora 5 pm, ICR New York va organiza și va găzdui masa rotundă cu tema Est și Vest: influențe inter-culturale în arhitectură și artele decorative ca sursă a originalității , cu participarea reprezentanților desemnați deInstitutele Culturale din rețeaua EUNIC (European Union National Institutes for Culture) prezente la New York. Pornind de la pretextul oferit de expoziția Brâncoveanu, seria de mini-conferințe va fi centrată pe influențele reciproce Orient-Occident din arhitectura mai multor țări.