Ce face fiecare ţară din coaliţia împotriva ISIS

A militant waves a black Isis flag in IraqHABERLER (Turcia), 1 octombrie 2014 – Grupul de reflecţie CSBA, cu sediul la New York, a dat publicităţii un raport privind operaţiunile militare derulate împotriva grupării ISIS. Potrivit documentului, costul operaţiunilor până în acest moment este estimat undeva între 780 şi 930 de milioane de dolari. Estimările includ date obţinute pornind de la raportul pregătit înainte de începerea operaţiunilor cu scopul de a evalua costurile totale ale acestora. Conform documentului publicat de CSBA, au reieşit contribuţia şi implicarea principalelor ţări din coaliţia împotriva ISIS.

SUA: Au realizat zeci de atacuri aeriene împotriva ISIS. Au trimis în special consilieri militari, ajutoare umanitar şi tehnologie militară.
Statele Golfului: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au participat la atacurile aeriene din Siria. Emiratele Arabe Unite şi Qatarul au asigurat baze aeriene pentru atacurile împotriva ISIS. Vasele flotei americane au fost staţionate la Flota a 5-a a Bahreinului iar Arabia Saudită a oferit spaţiu pentru instrucţia militanţilor opoziţiei din Siria.
Iordania: A realizat atacuri aeriene împotriva bazelor ISIS.
Egiptul: Nu există informaţii că ar fi participat la vreun atac însă preşedintele Abdul Fattah al-Sisi a declarat că „s-a oferit să acorde sprijin” şi că „va face tot ce este necesar pentru securitatea ţării”.
Israel: Asigură coaliţiei sprijin informaţional în cadrul schimbului de date pe care îl derulează cu Statele Unite.
Anglia: Ajută coaliţia în Irak cu avioane de luptă Tornado, avioane cisternă şi schimb de informaţii.
Franţa: A derulat două atacuri aeriene în Irak. Pentru atacuri foloseşte baza din Emiratele Arabe Unite.
Australia: A participat cu opt avioane de luptă F/A-18 Hornet, cu o unitate militară aeriană şi cu două avioane cu scop logistic.
Belgia: A trimis 6 avioane F-16 multirol, 8 piloţi şi o echipă de suport formată din 120 de persoane.
Danemarca: A participat cu 7 avioane F-16, 4 avioane de operaţiuni, 3 avioane cu reacţie şi piloţi care vor servi timp de 12 luni.
Canada: A trimis aproximativ 70 de militari pentru a-i instrui pe luptătorii kurzi Peşmerga, 8 avioane de luptă CF-18, un avion cisternă şi 2 avioane cargo.
Germania: Nu a participat la niciun atac aerian, a trimis arme unităţilor kurde din Erbil şi a instruit în Germania un grup de luptători kurzi peşmerga.
Grecia: A oferit ajutor umanitar şi a trimis luptătorilor kurzi tehnologie militară.
România: A anunţat că va trimite ajutor logistic, militar şi umanitar.

Traducerea: Florin Matei