Guvernul Bulgariei a decretat 3 octombrie zi de doliu naţional

bulagriaO explozie s-a produs, miercuri seară, la o fabrică de substanţe explozive şi muniţii din localitatea Gorni Lom, regiunea Vidin din Bulgaria.

Guvernul Bulgariei a decretat 3 octombrie zi de doliu naţional

Guvernul Bulgariei a decretat 3 octombrie zi de doliu naţional în memoria victimelor tragediei de la fabrica de explozivi şi muniţie din localitatea Gorni Lom, informează Biroul de presă al executivului de la Sofia. 15 persoane au fost date dispărute în urma deflagraţiei. Toate datele furnizate de echipele speciale care se află la faţa locului indică faptul că sunt slabe speranţe să mai fie găsite persoane în viaţă. Premierul bulgar interimar, Gheorghi Bliznaşki, a transmis condoleanţe familiilor îndoliate. Şeful executivului bulgar şi-a exprimat speranţa că faptele vor fi elucidate de specialişti şi a făcut un apel adresat instituţiilor competente de a-şi continua acţiunile pentru stabilirea cauzelor incidentului, identificarea persoanelor responsabile şi sancţionarea acestora conform legii. Premierul bulgar şi-a anulat toate evenimentele publice, planificate pe data de 2 şi 3 octombrie.

(www.focus-news.net – 2 octombrie)

Eroare umană, cauza posibilă a exploziei de la o fabrică de muniţii din Bulgaria

„O eroare umană ar putea fi cauza exploziei de la fabrica de substanţe explozive şi muniţii din Gorni Lom”, a declarat unul dintre experţii bulgari în neutralizarea muniţiilor şi fost ministru al apărării, Valentin Radev. „Potrivit patronului fabricii, a fost efectuată o operaţiune de dezafectare a stocurilor de muniţii vechi. În urma deflagraţiei, au fost distruse ambele ateliere ale fabricii. Se pare că au explodat toate muniţiile vechi existente în depozite, aceasta este informaţia parvenită de la persoane care au intrat aseară în zonă, în ciuda interdicţiei de 24 de ore. Cele două clădiri ale fabricii nu mai există, în locul lor se deschid două cratere imense”, a precizat Radev. Potrivit specialistului bulgar, cel mai probabil substanţa explozivă a fost un amestec de trotil.

(www.novinite.bg – 2 octombrie)

Nu există semne de viaţă în apropierea fabricii din Bulgaria la care s-a produs o explozie

„Nu există semne de viaţă în imediata apropiere a fabricii din Gorni Lom la care s-a produs o explozie  miercuri seară”, a declarat directorul Serviciului Naţional de Securitate la Incendii din Bulgaria, comisar-şef Nikolai Nikolov. Potrivit secretarului general în Ministerul de Interne de la Sofia, Svetlozar Lazarov, există victime, însă nu este cunoscut încă numărul şi nici identitatea acestora. Patronul fabricii, Valeri Mitkov, a declarat că în momentul exploziei în fabrică se aflau 12 muncitori şi trei persoane din conducere.

În zona incidentului, va fi permis accesul după 24 de ore de la ultima deflagraţie, înregistrată miercuri seară, la ora 21:45. Zona a fost securizată, fiind organizate condiţii pentru desfăşurarea investigaţiilor. La ordinul procurorului general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, la faţa locului au fost trimişi anchetatori ai Serviciului Naţional de Investigaţii.

Militari din armata Bulgariei, dotaţi cu tehnică specială, s-au deplasat în zona exploziei de la fabrica de substanţe explozive şi muniţie, pentru a acorda asistenţă de specialitate, a comunicat Centrul de presă al Ministerului Apărării de la Sofia.

În cadrul intervenţiei armatei, va fi folosită o dronă

În cadrul intervenţiei armatei, va fi folosită o dronă pentru inspectarea zonei exploziei, precum şi un robot pentru depistarea şi neutralizarea muniţiei neexplodate. Echipele speciale de intervenţie dispun şi de un autovehicul blindat al unităţii locale de Poliţie Militară din Plevna, precum şi de o echipă medicală a Serviciului mobil de urgenţă şi reanimare din cadrul Spitalului Militar din Plevna.

„Verificările efectuate în urmă cu două săptămâni la fabrica din Gorni Lom au indicat depozitarea necorespunzătoare a muniţiilor”, a declarat ministrul bulgar interimar de interne, Iordan Bakalov. „Muniţiile se aflau depozitate în încăperi necorespunzătoare. Noaptea trecută, în urma monitorizărilor efectuate cu camere de termodetecţie, a fost depistat un animal în perimetrul deflagraţiei. Acesta este singurul rezultat nou al verificărilor. Continuăm să căutăm persoane în viaţă. Nu putem comunica un număr exact de oameni aflaţi în fabrică în momentul exploziei fără să efectuăm o a doua monitorizare. Vom începe verificări cu o dronă deasupra fabricii”, a precizat Bakalov.

Ministrul bulgar interimar de interne a menţionat că proprietarul fabricii nu făcut niciun fel de supoziţii referitoare la explozie.

(www.focus-news.net – 2 octombrie)