Parlamentul Turciei a autorizat intervenţia militară împotriva ISIL din Siria şi Irak

Parlamentul Turciei a aprobat joi o moţiune care va permite guvernului de la Ankara să autorizeze incursiuni militare peste graniţă în Irak şi Siria, unde să lupte împotriva militanţilor grupării Statul Islamic (ISIL). Cu toate acestea, deocamdată nu se întrevăd semnele unei astfel de acţiuni, subliniază corespondenţii Reuters. Votul favorabil permite, de asemenea, staţionarea militarilor străini în Turcia şi utilizarea bazelor militare turce pentru a-i găzdui pe aceştia. Ankara a fost supusă la presiuni pentru a juca un rol mai ferm în campania condusă de Statele Unite împotriva ISIL. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a insistat că doar atacurile aeriene conduse de SUA nu vor anihila ameninţarea reprezentată de ISIL şi a făcut apel şi la îndepărtarea de la putere a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, poziţie neîmpărtăşită totuşi de coaliţia militară condusă de SUA. Ankara este reticentă, de asemenea, în a iniţia acţiuni care să îi întărească pe luptătorii kurzi aliaţi ai Partidului Muncitoresc Kurd (PKK), grupare militantă care luptă împotriva statului turc de decenii. Turcia, SUA şi Uniunea Europeană au declarat PKK organizaţie teroristă. În Siria, luptătorii kurzi, cunoscuţi sub numele de Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), luptă împotriva jihadiştilor ISIL în nordul ţării.

(REUTERS – 2 octombrie)


Guvernul turc a obţinut sprijinul Parlamentului de la Ankara privind desfăşurarea de trupe turce în Siria şi Irak pentru a lupta împotriva oricărei grupări care ameninţă Turcia. Moţiunea, propusă de cabinetul premierului turc, Ahmet Davutoglu, a primit sprijinul a 298 de parlamentari din totalul de 550, în timp ce 98 de parlamentari s-au exprimat împotrivă. Al treilea partid ca mărime din Parlament, Partidul Mişcării Naţionaliste, şi-a exprimat sprijinul faţă de moţiune, în timp ce principalul partid de opoziţie, Partidul Poporului Republican şi Partidul Democrat Popular, pro-kurd, au votat împotriva moţiunii. Partidul de guvernământ, AK şi Partidul Dreptate şi Dezvoltare deţin o majoritate de 312 locuri în Parlamentul Turciei. Moţiunea votată va fi în vigoare şi va avea efect un an de zile. La capitolul ameninţări la adresa ţării, moţiunea menţionează şi ameninţarea asupra mormântului Şahului Suleiman din Siria, unde este înmormântat bunicul fondatorului Imperiului Otoman. Mausoleul este situat într-o enclavă turcă păzită de forţe militare turce, enclavă care face parte dintr-un teritoriu mai larg, controlat de gruparea islamistă numită Statul Islamic al Irakului şi Levantului, sau ISIL.

(www.aa.com.tr – 2 octombrie)


Parlamentul Turciei a votat cu majoritate largă pentru utilizarea forţei militare împtoriva militanţilor islamişti ai grupării Statul Islamic (ISIL) din Siria şi Irak. Peste 400 de parlamentari turci au votat pentru autorizarea utilizării forţei militare, în timp ce aproape 90 s-au opus unei astfel de intervenţii în Siria. Autorităţile turce intenţionează, de asemenea, să creeze o zonă-tampon la graniţa cu Siria, zonă unde să fie acomodaţi refugiaţii kurzi care au trecut graniţa dinspre Siria şi de unde să poată să se întoarcă rapid în ţara lor. Singura problemă este faptul că unele zone de-a lungul graniţelor comune sunt sub controlul miliţiilor kurde cu legături cu Partidul Muncitoresc Kurd (PKK), grupare angajată de mai bine de un deceniu într-un război împotriva statului turc. Nu se ştie, deocamdată, ce va face guvernul Turciei în afară de faptul că are undă verde din partea Parlamentului de a interveni militar împotriva ISIL.

(CNN INTERNATIONAL, 2 octombrie)