RADOR: Revista presei internaţionale – 2 octombrie 2014

Pe lângă teme precum tensiunile dintre Rusia şi Occident, presa internaţională scrie şi despre protestele din Hong Kong. Regăsim de asemenea şi câteva articole care se referă la procesul de constituire a noului executiv european.

Cotidianul belgian Le Soir anunţă începutul „examenelor de intrare în Comisie”. Citată de EUobserver, Corina Creţu, desemnată pentru portofoliul politicii regionale, „îşi exprimă prudenţa referitor la prelungirea termenului limită de utilizare a fondurilor de asistenţă regională din perioada 2007-2014 cu încă doi ani”, afirmând că o eventuală extindere a folosirii acestor bani ar trebui condiţionată de o rată adecvată de absorbţie.

Viitorul comisar pentru economie şi afaceri bugetare Pierre Moscovici se va afla într-o situaţie dificilă, în condiţiile în care guvernul de la Paris prevede o ţintă a deficitului care depăşeşte limita impusă de Tratatul european, după cum citim în Le Figaro. Acelaşi cotidian parizian anunţă de altfel că „datoria Franţei a depăşit oficial plafonul de 2.000 de miliarde de euro”. „Parisul este împotriva austerităţii promovate de Bruxelles”, trage concluzia Corriere della Sera şi punctează că „anul viitor, Comisia Europeană va trebui să-şi dea avizul în privinţa situaţiei financiare a Franţei şi chiar un francez va fi cel care va decide răspunsul Bruxelles-ului la decizia Parisului de a nu respecta angajamentele asumate faţă de Uniune”.

Der Spiegel se îngrijorează de starea precară în care au ajuns sistemele de armament ale Germaniei, în situaţia în care „Berlinul vrea să-şi întărească rolul pe scena internaţională”. Iar Franţa ar putea rata licitaţia pe care o organizează Polonia pentru achiziţionarea unor sisteme de apărare aeriană, întrucât „nu s-a comportat ca un aliat adevărat” în privinţa contractului semnat cu Rusia pentru livrarea unor nave Mistral, punctează Rzeczpospolita. „Este evident că Parisul nu a înţeles importanţa războiului provocat de Rusia în Ucraina”, conchide ziarul polonez.

La rândul său, „Rusia se dotează cu un sistem de detectare a reziduurilor de rachetă în timp real”, informează Izvestia. Iar Itar-Tass îl citează pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care reiterează că Rusia îşi va apăra „propriii cetăţeni” din Transnistria, conform oficialului de la Kremlin.

„Ca un ecou la poziţia Kremlinului faţă de protestele de la Moscova şi Kiev, televiziunea de stat moscovită prezintă mişcarea prodemocraţie din Hong Kong ca fiind un complot pus la cale de Statele Unite”, relatează Wall Street Journal. Washington Post constată că Beijingul „adoptă concepţia lui Putin despre democraţie”, prin „intensificarea măsurilor de reprimare a organizaţiilor civice şi de izolare a Chinei faţă de ideile occidentale”. Iar New York Times notează că administraţia din Hong Kong „speră că perturbarea produsă de mişcarea de protest va întoarce în final populaţia împotriva demonstranţilor”.

(Adriana Buzoianu, RADOR)