Săpunul contaminat cu bacteria Serratia, retras din circuitul spitalicesc

UPDATE: Săpunul lichid contaminat cu o bacterie este doar un accident, afirmă managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”

Săpunul lichid contaminat cu o bacterie, care a infectat doi pacienţi de la Spitalul Elias din Capitală, este doar un accident, dă asigurări managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel. Medicul a explicat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi că săpunul, dacă nu este antibacterian, nu conţine în compoziţia sa substanţe dezinfectate, astfel încât poate permite existenţa unui astfel de organism microscopic unicelular nociv.

***

17:35 – Săpunul lichid contaminat masiv cu o bacterie care a infectat doi pacienţi de la Spitalul Elias din capitală a fost retras din circuit. La sfârşitul lunii iulie, un bebeluş născut prematur şi un pacient bolnav de cancer au luat această bacterie periculoasă prezentă în săpunul dezinfectant folosit de angajaţi. Produsul a ajuns, de asemenea, la Spitalul Judeţean din Focşani şi la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, unde era folosit inclusiv de cadrele medicale care intrau în sălile de operaţie.

Un comunicat primit de la Spitalul Elias menţionează că infecţia a fost provocată de bacteria Serratia. Aceasta poate produce infecţii urinare, infectarea rănilor, pneumonie şi chiar septicemie.

Ministerul Sănătăţii a început deja o anchetă în acest caz, a precizat ministrul Nicolae Bănicioiu.

Nicolae Bănicioiu:  Direcţia de Sănătate Publică şi Institutul de Sănătate Publică au recoltat probele. Imediat ce s-a constat acest fapt, a fost interzisă acea substanţă, deci este vorba de săpunul lichid respectiv, a fost anunţat producătorul şi a fost retras din orice unitate sanitară din România, care, trebuie să spunem, a fost achiziţionat prin proceduri, aşa cum prevede legislaţia. În momentul de faţă se fac testele. A fost vorba –  deci, la Focşani şi la Târgu Mureş nu este vorba de persoane afectate – a fost vorba doar la Elias de două astfel de infecţii. Noi sperăm să nu fie mai mult decât cele două persoane identificate în momentul de faţă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie