Dosarul Microsoft: Preşedintele Băsescu a avizat solicitarea DNA de începere a urmării penale a cinci foşti miniştri

Dosarul Microsoft, în care ar fi implicaţi cinci foşti miniştri, trebuie anchetat până la capăt cât mai rapid – consideră preşedintele Traian Băsescu, care a anunţat că a aprobat începerea urmăririi penale pentru aceştia. Şeful statului a explicat că cei cinci foşti miniştri nu au nici o calitate în acest moment, aceasta urmând a fi dată de către procurori şi a adăugat că din documentele aflate în dosar, rezultă că vinovăţiile nu sunt egale.

Traian Băsescu:  Am cerut ministrului justiţiei – şi l-am informat pe procurorul general legat de această solicitare făcută către ministrul justiţiei – începerea urmăririi penale pentru doamna Ţicău Adriana, pentru domnul Sandu Gabriel, pentru domnul Athanasiu Alexandru, pentru domnul Tănăsescu Nicolae Mihai şi pentru domnul Funeriu Daniel.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că orice întârziere a parlamentului în acest caz este dăunătoare pentru credibilitatea României şi a menţinat că structurile de securitate au semnalat nereguli referitoare la gestionarea contractului.

Traian Băsescu: Structurile de securitate au semnalat riscuri de incorectă gestionare a acestui contract în 2009, iar informaţiile au fost transmise şi instituţiilor cu responsabilităţi. Este un lucru pornit din 2009 şi s-a ajuns în 2014 la unele clarificări.

DNA a cerut pe 26 septembrie aviz de la Preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale a nouă foşti miniştri, între care patru sunt acum parlamentari şi care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli. Potrivit procurorilor anticorupţie, din cele 54 de milioane de dolari achitate de executiv, 20 de milioane de dolari reprezintă comisioane pretinse de responsabili în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele şi societăţile implicate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie