În România se nasc anual peste 1.000 de copii cu malformaţii cardiace

60 de copii cu malformaţii cardiace au fost operaţi de anul trecut până acum, la Spitalul Marie Curie din Capitală, într-un program de parteneriat cu o policlinică şi o asociaţie de profil din Milano. Medicii italieni sunt la cea de-a şasea misiune de acest fel în ţara noastră. Ei vor face două operaţii dificile pe parcursul acestei vizite.

Este vorba despre premiere medicale pentru Spitalul Marie Curie, iar una dintre ele va fi făcută chiar astăzi, după cum menţionează managerul unităţii, Daniel Buzatu.

Daniel Buzatu:  Este vorba despre doi copii care vor beneficia de chirurgie intervenţională, adică ei nu vor mai fi tăiaţi, ci doar vom folosi angiograful pe care îl avem în spital ca să fie introdus în inimă un ‘device ‘ care să-i acopere anomalia. Astăzi dimineaţă s-au hotărăt medicii. Copiii trebuiau să fie valizi pentru a face aceasta intervenţie. O intervenţie în străinătate la un copil costă în jur de 40-50-60 de mii de euro.

Ministerul Sănătăţii vrea să înfiinţeze o reţea de patru centre medicale, printr-un program naţional, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, în care să poată fi trataţi copiii cu probleme cardiace grave – a declarat, astăzi, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. În România se nasc anual peste o mie de copii cu malformaţii cardiace.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie