Prima săptămână de audieri a comisarilor europeni desemnaţi în echipa Juncker s-a încheiat

Prima săptămână de audieri a comisarilor europeni desemnaţi în echipa Juncker s-a încheiat. Potrivit informaţiilor oficiale, în acest moment sunt analizate prestaţiile a cinci candidaţi audiaţi deja şi care nu au primit încă un aviz din partea comisiilor de specialitate. Printre aceştia nu se află comisarul român Corina Creţu, audiată deja în comisia Regio a Parlamentului European şi care a primit un aviz favorabil acum două zile.

Cei cinci candidaţi pentru funcţiile de comisar care nu au convins în timpul audierilor sunt: spaniolul Arias Cañete, francezul Pierre Moscovici, ungurul Tibor Navracsics şi ceha Vera Jourova, dar şi britanicul Jonathan Hill. Unele surse europene spun că pe listă s-ar afla şi slovena Alenka Bratušek.

Douăzeci de comisari au fost audiaţi săptămâna aceasta, iar printre cei care au trecut cu aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate şi au fost felicitaţi la sfârşitul audierilor se află şi Corina Creţu, desemnată pentru portofoliul Politici Regionale. Potrivit documentului, redactat imediat după audieri de grupurile politice din Comisia Regio, acestea s-au declarat în unanimitate în favoarea acordării acestui aviz candidatei din România.

În prezent, scrisoarea de recomandare care conţine confirmarea acestei evaluări a fost semnată de către preşedinta Comisiei Regio şi, de altfel, ca şi în cazul celorlalţi comisari acceptaţi, a fost transmisă preşedintelui conferinţei, Jiří Buzek.

Audierile vor continua săptămâna viitoare, luni şi marţi, şi se aşteaptă în continuare calendarul audierii pentru britanicul Jonathan Hill.

(Cerasela Rădulescu, Bruxelles)

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie