Vizită cu caracter privat a premierului Ungariei, Viktor Orbán, la Cotroceni

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a efectuat vineri după-amiază o vizită la Cotroceni, a informat şeful biroului de presă al oficiului prim-ministrului ungar. Bertalan Havasi a subliniat că vizita premierului ungar are un caracter privat. Viktor Orbán a participat vineri la inaugurarea noii clădiri a Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca, unde va funcţiona o şcoală profesională.

(MTI – 3 octombrie)

Viktor Orbán, primit cu proteste la Cluj-Napoca

Premierul ungar, Viktor Orbán, a fost aşteptat la Cluj-Napoca de un grup de oameni care purtau bannere pe care era scris „Autonomie pentru societatea civilă” şi  „În loc de tensiuni interetnice, cooperare multiculturală”, informează portalul de ştiri Transindex.

Portalul a transmis „minut cu minut” această vizită. Agenţia de presă MTI informează că Viktor Orbán a inaugurat, într-un cadru festiv, clădirea în care din luna septembrie funcţionează o şcoală profesională a Colegiului Reformat din Cluj-Napoca. După cum a precizat premierul Ungariei, Biserica Reformată a reuşit să obţină după o luptă în instanţă de zece ani această clădire destinată şcolii, care a fost confiscată în timpul comunismului de către statul român. Clădirea a fost reabilitată şi dotată datorită sprijinului acordat de statul ungar. Potrivit premierului Viktor Orbán, „a venit timpul pentru relansarea sistemului de formare profesională în limba maghiară în Transilvania. Clădirea inaugurată acum poartă numele episcopului reformat Domokos Szász.

(www.nepszava.hu – 3 octombrie)