Gruparea Statul Islamic a ameninţat că, după uciderea britanicului Allan Henning, va decapita un ostatic american

 Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIL) în Siria a difuzat vineri pe platformele de socializare de pe internet o înregistrare video în care aparent arată decapitarea unui ostatic, identificat a fi Allan Henning, un taximetrist britanic din Manchester care participa ca voluntar în acţiuni umanitare în Siria.

Allan Henning a fost răpit de militanţii ISIL pe 26 decembrie, anul trecut. Execuţia lui Allan Henning a generat un val de indignare în Marea Britanie şi în lumea întreagă. În înregistrare, ISIL ameninţă că, după uciderea lui Henning, va decapita un alt american ţinut ostatic. Potrivit primelor analize, înregistrarea video a fost făcută în mare grabă, iar mesajul britanicului Henning şi al extremistului islamist au fost foarte scurte. În mesajul său, islamistul ISIl s-a referit la votul pe care Parlamentul de la Londra l-a dat pentru autorizarea atacurilor aeriene ale forţelor britanice RAF asupra poziţiilor ISIL în Irak. Votul a fost dat în urmă cu o săptămână, dar nu se ştie cu exactitate când a fost făcută înregistrarea difuzată de ISIL.

(CNN INTERNATIONAL, 4 octombrie)

 Casa Albă a confirmat că fostul soldat american Peter Kassig este ţinut ostatic de ISIL în Siria

Casa Albă a confirmat vineri că Peter Kassig, fost soldat în Armata Statelor Unite, este ţinut ostatic de gruparea extremistă Statul Islamic (ISIL) în Siria şi Irak, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Naţional de Securitate (NSC).

„Confirmăm că cetăţeanul american Peter Kassig este ţinut ostatic de ISIL. În acest moment, nu avem niciun motiv pentru a ne îndoi de autenticitatea înregistrării video difuzate anterior, în cursul zilei de astăzi. Vom continua să utilizăm toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie – militare, diplomatice, de aplicare a legii şi servicii de informaţii – pentru a-l aduce acasă, la familia sa, pe Peter”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NSC, Caitlin Hayden, citată de website-ul americano-britanic Mashable.

(www.mashable.com – 4 octombrie)

Premierul Marii Britanii a condamnat uciderea lui Allan Henning de către ISIL în Siria

Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIL) în Siria a difuzat vineri pe platformele de socializare de pe internet o înregistrare video în care aparent arată decapitarea unui ostatic, identificat a fi Allan Henning, un taximetrist britanic din Manchester de 47 de ani care participa ca voluntar în acţiuni umanitare în Siria. Allan Henning a fost răpit de militanţii ISIL pe 26 decembrie, anul trecut. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat că uciderea lui Henning este „un act de barbarism” şi a subliniat că Marea Britanie va face tot ce îi stă în putinţă pentru „a-i vâna pe aceşti ucigaşi şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei”.

(CNN INTERNATIONAL, 4 octombrie)

Preşedintele SUA a condamnat dur decapitarea lui Allan Henning de către ISIL în Siria

Statelor Unite, Barack Obama, a condamnat dur uciderea britanicului Allan Henning de către militanţii grupării Statul Islamic (ISIL) în Siria şi Irak şi a subliniat că SUA vor acţiona pentru a-i aduce în faţa legii pe cei vinovaţi. „SUA condamnă dur asasinarea brutală a cetăţeanului britanic Allan Henning de către gruparea ISIL. Alături de prietenii şi aliaţii noştri britanici, vom acţiona pentru a-i aduce pe asasinii lui Allan, precum şi pe ucigaşii lui Jim Foley, Steven Sotloff şi David Haines în faţa justiţiei”, a declarat preşedintele Obama, referindu-se şi la ceilalţi trei ostatici decapitaţi de ISIL.

(REUTERS – 4 octombrie)