Premieră în istoria medicinei: O femeie cu transplant de uter a născut

În Suedia, o femeie în vârstă de 36 de ani căreia îi fusese transplantat uterul unei alte femei de 61 de ani, a adus pe lume un bebeluş perfect sănătos, intrând astfel în istoria medicinei.
Femeia, căreia i se transplantase uterul unei prietene apropiate, a născut prin cezariană un băieţel, starea de sănătate atât a mamei, cât şi a noului născut fiind foarte bună. Acest eveniment este o premieră în istoria medicinei şi poartă semnătura echipei condusă de dr. Mats Brannstrom de la Universitatea Göteborg, care îşi desfăşoară activitatea la Centrul de Fertilizare in vitro Stockholm.
Femeia, al cărei nume nu a fost dat publicităţii, intrase la menopauză anul trecut. Ea a fost supusă unei operaţii de transplant de uter de la o femeie în vârstă de 61 de ani, mamă a doi copii, dintr-o familie apropiată acesteia. Datorită faptului că organismul femeii nu a respins organul transplantat, femeii i s-a administrat un tratament de specialitate, iar după şase săptămâni de la transplant, ca o dovadă că uterul este sănătos, femeii i-a apărut menstruaţia.  La un an de la această operaţie, dr. Brannstrom şi echipa sa au efectuat fertilizarea in vitro.

(www.turkiyegazetesi.com.tr – 4 octombrie)