40 de ani de prezenţă a ortodoxiei româneşti în Italia

Prin decretul semnat în 2011 de preşedintele Giorgio Napolitano, Italia a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a recunoscut de jure Biserica Ortodoxă Română

O ceremonie religioasă a marcat astăzi, la Milano, împlinirea a 40 de ani de prezenţă a ortodoxiei româneşti în Italia. Alături de credincioşi, la evenimentul organizat la iniţiativa Parohiei ortodoxe române şi a Consulatului General al României la Milano, sub egida Episcopiei Ortodoxe Române din Peninsulă, au participat autorităţi civile şi religioase române şi italiene. Cu aceeaşi ocazie, în această după-amiază va avea loc şi un spectacol muzical susţinut de artistul Tudor Gheorghe.

Reporter: Iuliana Anghel (RRI) – La ceremonia care a avut loc la biserica „Santa Maria della Vittoria” din Milano, în folosinţa ortodocşilor români din 1996, a fost subliniat rolul religiei în coagularea comunităţii. Dialogul foarte bun cu Biserica Catolică, majoritară, este demonstrat şi de faptul că cele mai multe slujbe religioase ortodoxe se desfăşoară în aşezămintele de cult catolice. În Italia există 203 parohii ortodoxe româneşti, iar câteva biserici se află acum în construcţie – explică protopopul ortodox român de Milano şi Lombardia Sud, părintele Traian Valdman:

Traian Valdman: După 2007, cu deschiderea frontierelor şi intrarea României în Uniunea Europeană, s-a mărit considerabil numărul românilor, care acum depăşeşte cu mult 1,2 milioane. A trebuit să răspundem acestor exigenţe. Avem vreo 5-6 biserici care au început să se construiască. După recunoaşterea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, am început să avem dreptul să primim teren pentru construcţie.

Prin decretul semnat în 2011 de preşedintele Giorgio Napolitano, Italia a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a recunoscut de jure Biserica Ortodoxă Română – a amintit în mesajul său consulul general al României la Milano, George Bologan.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 5 octombrie