NATO este lângă Polonia şi menţine garanţiile de securitate

NATO este lângă Polonia şi alte state aliate din Est şi menţine garanţiile de securitate date la recentul summit al Alianţei din Ţara Galilor – dă asigurări noul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a dat asigurări că în NATO nimeni nu are îndoieli şi nu poartă discuţii pe tema sensului creării forţelor aşa-zisului vârf de lance – forţe de reacţie rapidă, care ar urma să fie pregătite de acţiune în curs de 48 de ore. Aşa cum a subliniat, deciziile privind componenţa acestor forţe, mărimea şi data pregătirii lor de a fi folosite vor fi luate la întâlnirea miniştrilor apărării Alianţei din februarie anul viitor.
Noul şef al NATO a cerut de asemenea Rusiei să acţioneze în conformitate cu legislaţia internaţională şi să respecte obligaţiile internaţionale. Aşa cum a recunoscut, aceasta este condiţia pentru refacerea relaţiilor şi pentru colaborare constructivă pe linia NATO-Rusia.
Interviu cu Jens Stoltenberg
RZ: Se îndoieşte NATO de posibilitatea achitării garanţiilor de securitate acordate Poloniei şi statelor baltice la recentul summit al Alianţei din Ţara Galilor?
Jens Stoltenberg: NATO îşi menţine sută la sută garanţiile de sucuritate, care constituie baza Alianţei, iar aceasta înseamnă că garantăm securitatea aliaţilor noştri. Ideea este foarte simplă: unul pentru toţi şi toţi pentru unul. Pentru această solidatitate NATO îşi asumă întreaga responsabilitate, pentru a fi siguri că vom face faţă acestei sarcini în fiecare zi.
Rz: NATO este în prezent pregătit pentru un potenţial conflict militar cu Rusia?
Jens Stoltenberg: NATO este pregătit să apere şi să protejeze toţi aliaţii în faţa unui pericol. Aceasta este cea mai mare răspundere a NATO şi justificarea existenţei alianţei militare. NATO este astăzi capabil să apere orice aliat, dar pentru a avea şi în viitor această capacitate va trebui să mărim tot timpul capacitatea noastră de apărare şi să ne adaptăm la noile provocări.
Rz: Care sunt în opinia dumneavostră, ca nou şef al NATO, cele mai importantre trei priorităţi? Cum doriţi concret să le realizaţi?
Jens Stoltenberg: Voi realiza priorităţile legate de păstrarea securităţii şi a forţelor NATO cu menţinerea stabilităţii vecinătăţii cu partenerii noştri, precum şi păstrarea relaţiilor între Europa şi America de Nord, astfel încât ele să fie puternice prin implementarea deciziilor care au fost luate la întâlnirea şefilor de guverne şi de state de acum câteva săptămâni.

RZECZPOSPOLITA (Polonia) – 6 octombrie