Zilele Culturii Române la Dublin

În perioada 7-25 octombrie, se desfăşoară la Dublin Zilele Culturii Române – un program cultural amplu, care urmăreşte să pună în evidenţă, pentru marele public irlandez, o Românie a reuşitelor culturale superlative în domeniul muzicii, filmului, teatrului, reflecţiei intelectuale, literaturii şi artelor vizuale.

Programul este organizat de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Ambasada României în Irlanda, cu sprijinul Teatrului Bulandra, Galeriei Galateca din Bucureşti, Reprezentanţei Comisiei Europene în Irlanda, Orchestrei Radioteleviziunii Irlandeze, Bibliotecii Naţionale a Irlandei, Universităţii Trinity College, Institutului de Film Irlandez, Centrului de Proiecte Artistice Dublin şi Clubului „The Mercantile”.

Protagonişti ai Zilelor Culturii Române sunt artişti de circulaţie internaţională şi intelectuali de prim rang, atât români cât şi irlandezi: regizorul Stere Gulea, compozitorul Shaun Davey, Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, regizorul de teatru Felix Alexa, actorii Oana Pellea, Răzvan Vasilescu şi Gabriel Spahiu, istoricul Adrian Cioroianu, scriitorul şi animatorul cultural Peter Hurley, poetul Ioan Es. Pop, regizorul Dieter Auner, DJ Nico de Transilvania, curatoarea Roxana Gibescu şi Corul Bărbătesc de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Sibiu.

Festivalul debutează, în data de 7 octombrie, cu o întâlnire literară găzduită de Biblioteca Naţională a Irlandei. Poetul Ioan Es. Pop şi scriitorul irlandez Peter Hurley, organizatorul festivalului anual „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, citesc fragmente din cele mai recente cărţi publicate şi discută despre inepuizabila, misterioasa forţă de atracţie a Transilvaniei şi a obiceiurilor ei străvechi. Conversaţia, moderată de jurnalistul Stephen Collins de la „The Irish Times”, va fi urmată de proiecţia documentarului „Pe drumuri neumblate” („Off the Beaten Track”, 2011) în regia lui Dieter Auner, un omagiu elegiac adus vieţii păstorilor transilvăneni şi ritului ameninţat al transhumanţei.

Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Române la Dublin va avea loc în data de 8 octombrie, la cea mai mare sală irlandeză de spectacole, National Concert Hall, printr-un concert extraordinar cu „Vocile din Cimitirul Vesel”, creaţia compozitorului irlandez Shaun Davey. ES Manuela Breazu, Ambasadorul României în Irlanda, şi dl. Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra, vor rosti alocuţiuni introductive.

Concertul – care a avut premiera românească în anul 2010 la Săpânţa, după care a fost prezentat, în toamna lui 2011, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, la Ateneul Român din Bucureşti – aduce pe scenă un impresionant ansamblu de peste 180 de instrumentişti şi solişti vocali. La Dublin, el va fi interpretat, sub bagheta lui David Brophy, de către RTÉ Concert Orchestra (Orchestra Radio-Televiziunii Irlandeze), care îi va avea ca invitaţi speciali pe cântăreaţa Rita Connolly, cimpoierul Liam O’Flynn, percuţionistul Noel Eccles şi Corul Bărbătesc de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Sibiu.

În 10 octombrie, la Institutul Irlandez de Film este programată proiecţia specială a filmului „Sunt o babă comunistă”, o poveste dulce-amară despre supravieţuire în vremuri complicate, având-o într-unul din rolurile principale pe marea actriţă Luminiţa Gheorghiu. După proiecţie, regizorul Stere Gulea va participa la un dialog cu publicul.

În 14 octombrie, la Casa Uniunii Europene din Dublin se deschide expoziţia „Măiastra – Povestea nespusă a iei”, realizată de Galeria Galateca împreună cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Horniman din Londra. Devenită faimoasă datorită uneia dintre picturile lui Matisse şi intrată în modă o dată cu generaţia hippie, bluza tradiţională românească este un exemplu seducător de simplitate decantată în secole de tradiţie şi de creativitate cromatică. „Măiastra” aduce în atenţia publicului ia ca obiect de artă, dar şi ca simbol identitar. Expoziţia va fi vernisată în data de 14 octombrie şi va rămâne deschisă până în 24 octombrie.

În data de 23 octombrie, prestigiousul Trinity College găzduieşte o conferinţă a istoricului şi jurnalistului Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al României, care va examina momentele semnificative ale ultimei sute de ani din istoria ţării noastre, propunând audienţei o incursiune în trecutul recent din tranşeele Primului Război Mondial până pe coridoarele puterii europene de la Bruxelles. Moderatorul întâlnirii va fi dr. Graeme Murdock, directorul Centrului de Studii Europene al Trinity College. Discuţia va fi precedată de proiecţia documentarului „Un secol pentru România” (TVR, 2013, realizator Adrian Cioroianu).

În 25 octombrie, Teatrul Bulandra prezintă, la Project Arts Centre, unul dintre spectacolele sale de mare succes: „Scaunele”, după celebra piesă a lui Eugen Ionescu, în regia unuia dintre cei mai bine cotaţi regizori români contemporani, Felix Alexa. Din distribuţie, remarcată în mod deosebit atât de de public cât şi de critici, fac parte Oana Pellea, Răzvan Vasilescu şi Gabriel Spahiu. Spectacolul se va juca în limba română, cu supratitrare în limba engleză. Echipa spectacolului, incluzându-l pe regizorul Felix Alexa, va fi condusă la Dublin de directorul Teatrului Bulandra, Alexandru Darie.

Aşa cum e de aşteptat de la un popor care ştie să petreacă, Zilele Culturii Române la Dublin se încheie, în 25 octombrie, cu o seară de muzică, proiecţii video şi degustare de produse din bucătăria tradiţională. Evenimentul este inclus şi în Bram Stoker Festival, recomandat de către National Geographic drept una dintre principalele atracţii ale toamnei culturale dublineze, şi va fi animat de inepuizabila divă a ritmurilor Balkan electro, DJ Nico de Transilvania.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk şi http://dublin.mae.ro