Casa Albă explică de ce şi-a cerut scuze Joe Biden

Casa Albă a explicat că scuzele pe care Joe Biden i le-a cerut lui Erdoğan sunt legate de modul greşit în care a reflectat discuţiile particulare pe care le-a avut cu preşedintele Turciei. În pofida întrebărilor insistente, Casa Albă nu a dezminţit afirmaţiile lui Biden legate de faptul că Turcia şi alte state ar ajuta organizaţii extremiste din Siria.
Într-un discurs rostit săptămâna trecută la Universitatea Harvard, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că mai mulţi aliaţi ai Statelor Unite din zonă, printre care şi Turcia, au trimis elementelor extremiste din Siria miliarde de dolari şi tone de arme. Biden a mai afirmat că preşedintele Turciei Tayyip Erdoğan i-ar fi spus, în privinţa luptătorilor străini care au trecut din Turcia în Siria, că „aţi avut dreptate”. În urma acestor două afirmaţii, Biden i-a cerut scuze lui Erdoğan iar Casa Albă a publicat o precizare. Potrivit unei informaţii obţinute de corespondentul ziarului Hürriyet, Tolga Tanış, atât Casa Albă cât şi Pentagonul au deschis şedinţa zilnică de presă de duminică cu acest subiect. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că motivul pentru care vicepremierul şi-a cerut scuze este faptul că „a reflectat în mod greşit părerile pe care preşedintele Erdoğan le-a exprimat în cursul discuţiilor particulare. Acesta a fost motivul telefonului pe care l-a dat”. Şi în pofida întrebărilor insistente, nu a dezminţit afirmaţiile lui Biden potrivit cărora Turcia şi alţi aliaţi regionali ai SUA sprijină organizaţiile extremiste din Siria.

Turcia a înţeles ameninţarea

Întrebat dacă Erdoğan i-ar fi spus lui Joe Biden în cursul întrevederii că „aţi avut dreptate”, Earnest a afirmat că „Nu doresc să comentez ce i-a spus preşedintele Erdoğan vicepreşedintelui Joe Biden în cursul acelei discuţii private. Însă pot spune că relaţia pe care o au Statele Unite cu Turcia şi cu celelalte state din zonă urmăreşte întreruperea fluxului de arme, personal şi sprijin în sensul larg pentru extremiştii din regiune, mai ales ISIS. Nu există nicio îndoială că Turcia şi celelate state din zonă au înţeles că ISIS reprezintă o ameninţare pentru regiune şi pentru fiecare ţară”.

Ankara a oferit sprijin

Earnest a refuzat să dea un răspuns clar dacă guvernele ţărilor la care a făcut referire Biden în discursul său sau măcar entităţi din aceste ţări au jucat vreun rol în privinţa fluxului de luptători străini şi arme către Siria. „Preşedintele Obama a organizat în urmă cu două săptămâni o reuniune la ONU. În timp ce la New York era organizat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, sub conducerea SUA, pentru a fi decise măsuri de prevenire a fluxului de luptători străini către ISIS, Turcia – împreună cu celelate state – a susţinut recomandarea Preşedintelui (în privinţa combaterii fluxului de luptători străini). „Pentru a întrerupe ajutorul către ISIS şi alte trei grupări extremiste care luptă în Siria am decis aplicarea unor măsuri de securitate excepţionale la graniţa dintre Turcia şi Siria şi la alte frontiere din această regiune”, a mai precizat Earnest.

ZAMAN (Turcia) – 7 octombrie 2014