Lista Goncourt/Alegerea studenţilor români – ediţia 2014

Un proiect ce are ca scop punerea în valoare a relaţiilor culturale contemporane franco-române din domeniul literaturii, Lista Goncourt, alegerea studenţilor români, ajunge în 2014 la cea de-a doua ediţie.

Sub patronajul celebrei Academii Goncourt, Lista Goncourt/Alegerea studenţilor români – are un principiu de bază simplu: un juriu format din studenţi la literatură franceză ai universităţilor din România decernează premiul celui mai bun roman francez pornind de la lista primei selecţii a Academiei Goncourt, comunicată pe 4 septembrie 2014. Gândit ca un motor de colaborare interuniversitar la scară naţională, acest premiu are ca scop pregătirea unei noi generaţii de critici ai literaturii franceze contemporane şi deschiderea publicului larg către marii autori ai acestei literaturi. România este al cincilea spaţiu geografic care, în 2013, alături de Italia, inaugurează Lista Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011) şi Orientul Mijlociu (Liban, 2012).

La selecţia din România participă şapte departamente de literatură franceză din şapte universităţi ale ţării: Braşov, Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Sibiu şi Timişoara, constituind un juriu de 10 studenţi.

Pe 30 octombrie, ora 10, la Librăria Kyralina din Bucureşti are loc deliberarea finală, când studenţii, împreună cu Frédéric Verger, laureat al Premiului Goncourt din 2013 pentru debut, şi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction, preşedinte de onoare al acestei ediţii, vor alege romanul laureat şi vor face publică alegerea cu ocazia unei conferinţe de presă, în aceeaşi zi, la ora 13 la Wine Bar Bistrot Français.

Lista selecţiei Goncourt 2014 este:

– Adrien Bosc Constellation (Stock)

– Kamel Daoud Meursault, contre-enquête (Actes Sud)

– Grégoire Delacourt On ne voyait que le bonheur (JC Lattès)

– Pauline Dreyfus Ce sont des choses qui arrivent (Grasset)

– Clara Dupont Monod Le roi disait que j’étais diable (Grasset)

– Benoît Duteurtre L’ordinateur du paradis (Gallimard)

– David Foenkinos Charlotte (Gallimard)

– Fouad Laroui Les tribulations du dernier Sijilmassi (Julliard)

– Gilles Martin-Chauffier La femme qui dit non (Grasset)

– Mathias Menegoz Karpathia (P.O.L)

– Eric Reinhardt L’amour et les forêts (Gallimard)

– Emmanuel Ruben La ligne des glaces (Rivages)

– Lydie Salvayre Pas pleurer (Seuil)

– Joy Sorman La peau de l’ours (Gallimard)

– Eric Vuillard Tristesse de la terre (Actes Sud)

În 2013, juriul prezidat de către Gabriela Adameşteanu, a ales câştigător romanul Al patrulea zid, de Sorj Chalandon, care a fost ulterior publicat la editura Humanitas Fiction.