20 de ani de francofonie universitara

Biroul Regional pentru Europa Centrala si de Est al Agentiei Universitare a Francofoniei (BECO AUF) organizeaza joi, 9 octombrie a.c., la Palatul Parlamentului , seara de gala pentru aniversarea celor douazeci de ani de la infiintarea sa.

Desfasurat intr-un cadbecoaufru ceremonial, evenimentul va reuni reprezentanti ai mediului academic, ai institutiilor publice din tari membre din Europa centrala si de est, reprezentanti ai sectorului privat francofon, membri ai corpului diplomatic, artisti si jurnalisti.

Acest eveniment va fi marcat de semnarea unui memorandum intre Ministerul Educatiei Nationale si Agentia universitara a Francofoniei, care va permite lansarea unui program de finantare pentru proiecte internationale de cercetare.

In cadrul evenimentului vor rosti alocutiuni domnul Fabien Flori, director regional BECO, domnul Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, doamna Carmen Burlacu, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, domnul Bernard Cerquilini, rector AUF.

Printre invitatii speciali se vor afla domnul Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei, domnul Andrei Magheru, Ambasador al Romaniei la UNESCO, domnul Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, doamna senator Ecaterina Andronescu si doamna Liliana Preoteasa, sub-secretar de stat în Ministerul Educatiei.

Vor primi medalia aniversara o serie de personalități care au influentat evolutia biroului in cei douazeci de ani de activitate, printre care domnul Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe, domnul Remus Pricopie, ministrul Educatiei si domnul Mihea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică.

Gala va prilejui prezentarea programului de burse ”Eugen Ionescu”, premierea castigatorilor concursului ”Ma francophonie, mon atout”, proiectia filmului aniversar, lansarea atlasului geografic ”20 ans de francophonie universitaire en Europe Centrale et Orientale”, precum si un moment artistic pregatit de tineri francofoni, premiați in cadrul Festivalului studentilor francofoni din Europa centrala si de est.

„Sarbatorim astazi doua decenii de francofonie universitara, o experienta care ne dorim sa stimuleze o noua maniera, mai buna, de a construi societatea actuala. Activitatea Biroului Europa Centrala si de Est inseamna, pe scurt, peste 5 000 de burse și peste 60 de proiecte, precum si numeroase actiuni în care s-au implicat 89 universitati membre in 19 tari la nivelul regiunii” , declara Fabien Flori, director al Biroului Regional Europa centrala si de est.

Contact

Roxana Turcanu

Responsabil relatii externe si comunicare

Roxana.turcanu@auf.org

Telefon: 0741130 711

 

Despre Agentia Universitara a Francofoniei

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o instituție cu dublu statut: asociație ce reunește peste 770 de universități ale lumii și, în același timp, operator al Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare.

Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior care oferă studii despre sau în limba franceză: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru profesionalizarea învățământului, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar.Răspunzând nevoilor definite de membrii săi, acțiunile AUF acoperă în prezent 98 de țări de pe 5 continente.

Despre Biroul Europa centrala si de est al Agentiei Universitare a Francofoniei

Pentru Europa centrală și de est, activitatea Agenției este coordonată de către Biroul regional de la București (BECO), care a fost inaugurat în 1994. Acest birou cuprinde o rețea de 89 universități membre provenind din 19 țări. BECO numără 8 locații în 6 țări ale regiunii: București – România: Biroul regional și un Campus digital Partener; Sofia – Bulgaria: Institutul Francofoniei pentru Administrare și Gestiune şi Reprezentanţa AUF de la Sofia;Chișinău – Moldova: Reprezentanţa AUF în Moldova; Erevan – Armenia: Campus dIgital Francofon Tirana – Albania: Campus digital Francofon; Tbilissi – Georgia: Campus digital Francofon.