Unul dintre vicepreşedinţii PE nu exclude acordarea unui sprijin militar Ucrainei

Europarlamentarul polonez Ryszard Czarnecki, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, a declarat, marţi, în timpul unei vizite efectuate în regiunea ucraineană Lviv, că este de solidar cu teritoriile ucrainene Crimeea, Mariupol, Doneţk şi Luhansk şi a menţionat că sancţiunile cumulative pe care Uniunea Europeană le introduce împotriva Rusiei reprezintă o lovitură importantă pentru economia rusă – transmite redacţia ucraineană a postului „Deutsche Welle”.

„Rusia se află într-o situaţie economică dificilă. Au scăzut semnificativ preţurile petrolului, rubla s-a devalorizat, iar mediul de afaceri îşi retrage capitalul. Numai în primele luni au fost scoase din ţară 70 de miliarde dolari, iar până la sfârşitul anului această sumă va ajunge la 100-120 de miliarde. Prin urmare, sancţiunile economice sunt mai semnificative şi mai importante decât cele individuale, fiindcă dau rezultate” – consideră europarlamentarul. Ryszard Czarnecki a mai remarcat că Rusia are probleme legate de respectarea angajamentelor privind exporturile de gaze naturale.

„Faptul că ruşii reduc din volumul de gaz furnizat Ucrainei sau Poloniei este în mod clar o chestiune motivată politic. Însă reducerea volumului de gaz furnizat Italiei, care a consumat întotdeauna un volum mai mic de gaze, este o dovadă a faptului că în Rusia există probleme tehnice şi economice” – a menţionat vicepreşedintele Parlamentului European, exprimându-şi convingerea că, printr-o presiune economică constantă asupra Kremlinului, UE va forţa Rusia să procedeze la o „resetare”.

În opinia oficialului, posibilitatea de a scoate rubla rusească din sistemul european SWIFT, de asemenea, este o chestiune cât se poate de reală. „Sunt încântat că Parlamentul European a susţinut această intenţie în rezoluţia sa din septembrie. Aşteptăm acum acordul Comisiei Europene şi al Consiliului, organism care nu este atât de categoric privind acest aspect, însă sper că va susţine o astfel de decizie” – a afirmat Czarnecki. Întrebat de jurnaliştii ucraineni dacă, în calitate de vicepreşedinte al PE, susţine acordarea de asistenţă militară Ucrainei, inclusiv trimiterea unor soldaţi europeni în Donbas, pentru protecţia misiunii OSCE, Czarnecki a declarat că susţine un sprijin deplin pentru Ucraina, inclusiv militar. „Eu nu exclud niciuna dintre formele de sprijin. Este interesul Europei ca Ucraina să nu fie lăsată singură în faţa Rusiei” – a subliniat politicianul.

„Europa învaţă şi progresează în această privinţă. Dacă în timpul conflictului georgian nu a prea reacţionat, în cazul Ucrainei, poziţia UE a fost mult mai decisivă. Cu toate acestea, unele state membre ale UE sunt din punct de vedere politic şi economic foarte apropiate de Rusia, astfel încât nu este uşor să se ajungă la o poziţie comună. Dar este posibil.” – a mai precizat Czarnecki.

(www.dw.de – 8 octombrie)