Victoria Nuland despre posibilitatea anulării sancţiunilor împotriva Rusiei

Secretarul de stat adjunct, Victoria Nuland, a declarat că, în cazul în care ar fi fost respectate acordurile de la Minsk privind soluţionarea conflictului din Ucraina, Statele Unite ale Americii ar fi început să anuleze din sancţiunile impuse împotriva Federaţiei Ruse. „Dacă acordurile de la Minsk ar fi fost puse în aplicare aşa cum au fost scrise, noi am fi început să retragem unele sancţiuni introduse împotriva Rusiei” – a subliniat Nuland, la o întâlnire cu studenţii de la o universitate din Kiev.

Oficialul a mai subliniat că Statele Unite insistă în continuare asupra punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, semnate pe 5 septembrie 2014. Potrivit Victoriei Nuland, acest lucru ar fi cea mai bună speranţă pentru restaurarea păcii în estul Ucrainei. Politicianul a remarcat, de asemenea, că trebuie acordată o atenţie deosebită punctului 4 din acordurile de la Minsk, care se referă la protecţia frontierei, „fiindcă, în momentul în care graniţa este deschisă, echipamentele militare pot pătrunde în Ucraina fără nicio problemă”.

„Atât timp cât nu va fi închisă frontiera, în Donbas nu va exista pace, unitate economică şi politică şi nici independenţă şi securitate” – declarat Nuland. Oficialul a mai subliniat că Statele Unite sunt pregătite să extindă lista de sancţiuni în cazul în care Moscova nu respectă acordurile convenite.

(www.obozrevatel.com – 8 octombrie)