Breviar economic, 10 octombrie – selecţiuni

de Victor Ionescu
de Victor Ionescu

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat că în proporţie de 40% există posibilitatea ca zona euro să reintre în recesiune. Această evoluţie preconizată pentru zona euro este dată de contracţia economiei italiene (0,2 %), creşterea neînsemnată a Franţei (0,4 %) şi slăbirea economiei germane, motorul zonei euro, la 1,4% în 2014.

Totodată, şefa FMI a dat asigurări că, „dacă ţările iau măsuri adecvate, atât ţările cu deficit, cât şi cele care au excedent, fac ceea ce au de făcut, atunci se va evita acest lucru”. În raportul „Perspectivele Economiei Globale”, FMI a insistat ca Banca Centrală Europeană să continue cu sprijinul monetar. FMI încurajează, de asemenea, ţările cu excedent, precum Germania, să crească investiţiile publice, iar pe cele cu deficit să sprijine condiţiile ieftine de finanţare pentru a adopta măsuri fiscale de stimulare a creşterii şi forţei de muncă.

***

Exporturile Germaniei au înregistrat în luna august cea mai mare scădere de după ianuarie 2009. Oficiul federal de statistică a anunţat joi că în luna august 2014 exporturile Germaniei au înregistrat o scădere de 5,8%, după o creştere de 4,8% în luna iulie. De asemenea, importurile Germaniei au scăzut cu 1,3% în luna august după o reducere de 1,4% în luna iulie. În aceste condiţii, excedentul balanţei comerciale a Germaniei a scăzut la 17,5 miliarde de euro în luna august de la nivelul de 22,2 miliarde de euro înregistrat în luna iulie.
Aceste cifre se adaugă altor date negative publicate săptămâna aceasta care arată scăderea comenzilor în industrie şi a producţiei industriale. Noile date ar putea relansa dezbaterea referitoare la necesitatea ca Guvernul condus de Angela Merkel să dea prioritate majorării investiţiilor publice în infrastructură în loc să se concentreze pe reducerea deficitului.

***

Preţurile locuinţelor au crescut cu 0,9%  în zona euro iar în Uniunea Europeană cu 1,4%, în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru.
România se situează, însă, printre statele unde preţurile locuinţelor au înregistrat cele mai mari scăderi, 1,3%, fiind devansată doar de Slovenia, unde preţurile au scăzut cu 2,6%, arată datele  Eurostat. În cazul României, scăderea preţurilor locuinţelor în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru vine după o creştere de 0,6% înregistrată în primele trei luni ale acestui an comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut.
Cu o scădere de 3,8%, România se situează printre statele UE unde preţurile locuinţelor au înregistrat cele mai mari scăderi şi în ritm anual, trimestrul al doilea 2014 comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind devansată doar de Slovenia, minus 9,8%, şi Italia, minus 4,8%. Aceasta în condiţiile în care la nivelul zonei euro preţurile locuinţelor au rămas stabile iar în Uniunea Europeană au crescut cu 1,7%.

***

Un terminal pentru gaz lichefiat transportat din Qatar va fi inaugurat în decembrie în Lituania. Terminalul plutitor se îndreaptă spre portul din Klaipeda.
4 miliarde de metri cubi de gaze  care vor fi transportate anual din Qatar în Klaipeda. Pentru a-şi acoperi necesităţile interne, Lituania are nevoie de 3 miliarde de metri cubi pe an. Prin urmare, Lituania intenţionează să exporte 1 miliard de metri cubi.
Compania rusă Gazprom a livrat în republicile baltice, în prima jumătate a anului 2014, circa 1.900 de miliarde de metri cubi de gaz, cu aproape 25% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
***

Dacă inflaţia va creşte Rusia ar putea îngheţa, temporar, preţurile pentru unele dintre produsele de strictă necesitate , a declarat ministrul rus al Comerţului, Denis Manturov. Deprecierea rublei, sancţiunile impuse Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina precum şi embargoul introdus de Rusia pentru produsele alimentare provenite din unele state occidentale au condus la creşterea ratei anuale a inflaţiei până la 8%.
Legea stipulează că guvernul rus are dreptul de a îngheţa preţurile timp de 90 de zile pentru produsele de strictă necesitate, iar în cazul unei creşteri dramatice ( peste 30%) a preţurilor celor  40 de produse de strictă necesitate cabinetul poate adopta măsuri de urgenţă pentru a stabiliza preţurile.
Datele publicate de Serviciul federal de statistică arată că preţul untului a înregistrat luna trecută o creştere de 22,5%, urmat de preţul produselor lactate care a crescut cu 17,7%.

***

Pentru prima dată în acest an, constructorul auto german Audi a vândut în luna septembrie mai  puţine autovehicule decât rivalul Mercedes -Benz, semn al intensificării competiţiei în rândul producătorilor germani de automobile de lux.
Audi, divizie a grupului Volkswagen, a informat că luna trecută vânzările sale globale au crescut cu 6,4% în ritm anual, ajungând la 159.950 de unităţi. Mercedes-Benz a vândut luna trecută 162.746 de autovehicule, în creştere cu 14% în ritm anual, graţie lansării de noi modele şi cererii solide venită din China.
Decalajul dintre Audi şi Mercedes-Benz s-a redus în primele nouă luni ale acestui an la 103.494 autovehicule, comparativ cu 118.100 unităţi în perioada similară a anului trecut.