Peste 400 de invitați din 20 de țări la sărbătoarea francofoniei

becoauf-300x115În prezența a peste 400 de invitați din 20 de țări francofone, Biroul Regional pentru Europa Centrală și de Est al Agenției Universitare a Francofoniei (BECO – AUF) a sărbătorit la Palatul Parlamentului 20  de ani de la înființare.

A fost o ceremonie cu adevărat fastuoasă, onorată de prezența Ministrului delegat pentru invatamant superior, Domnul Mihnea Costoiu, a Doamnei Carmen Burlacu, Secretar de stat in Ministerul afacerilor externe,  a reprezentanților Ministerului educatiei si ai Ministerului de externe, ambasadorilor țărilor francofone la București, participanti din Albania, Armenia, Canada, Franța, Liban, Lituania, Macedonia, Maroc, Republica Moldova, Ungaria, Romania, Bulgaria, Georgia, Rusia, Kazahstan, Letonia, Serbia, Slovacia, Turcia, Ukraina), dar și de personalități marcante din toate domeniile – academicieni, oameni politici, reprezentanți ai mediului de afaceri francofon, artiști, jurnaliști.

Dacă BECO-AUF se poate mândri cu rezultate la superlativ în cei 20 de activitate în capitala României, este și meritul celor care, prin sprijinul lor, au influențat în bine activitatea sa. BECO – AUF a profitat de acest prilej pentru a face un gest de apreciere în acest sens, acordând medalii aniversare unor personalități precum Ecaterina Andronescu, Liliana Preoteasa, Victoria Popescu, Emil Constantinescu, Andrei Magheru, Mihnea Costoiu, reprezentanți ai unor instituții care s-au dovedit de-a lungul anilor parteneri de succes ai Biroului Regional.

Și pentru că succesul obligă la mai mult, BECO-AUF a semnat un memorandum cu Ministerul Educației Naționale în vederea lansării unui program de finanțare pentru proiecte internaționale de cercetare.

Printre invitații speciali s-a aflat Domnul Bernard Cerquiglini, rector al Agenției Universitare a Francofoniei, care a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea București, Facultatea de Drept. ”Universitățile sunt întreprinderi grandioase ale științei, laboratoare de cunoaștere și libertate”, a subliniat Domnia Sa rolul învățământului superior in dezvoltarea individului și a societății.

Momente emoționante ale serii au fost decernarea premiilor cîștigătorilor concursului ”Ma francophonie, mon atout” , prezentarea programului de burse ”Eugen Ionescu” și lansarea atlasului geografic dedicat celor 20 de ani de francofonie, încheiate cu un program muzical susținut de studenți francofoni, urmat de un cocktail.

”Aniversarea de 20 de ani a Biroului Regional pentru Europa centrala si de est a pus in valoare  energia si diversitatea culturala a unei francofonii orientate spre viitor,  spre profesionalizare si spre intrebarile actuale ale societatii, in special la nivelul stiintei si culturii”, a declarat domnul Fabien Flori, director al Biroului Regional Europa centrala si de est și amfitrionul acestei ceremonii.

 Persoana de contact:

Roxana Turcanu

Responsabil relatii externe si comunicare

Roxana.turcanu@auf.org

Telefon: 0741130 711