SUA au vândut Afganistanului avioane pe post de fier vechi

Comandantul forţelor militare aeriene din Afganistan a negat că ar avea cunoştinţă despre cum a fost făcută o tranzacţie controversată, în urma căreia avioane scoase din uz, cumpărate cu aproape o jumătate de miliard de dolari de Statele Unite, au fost vândute ca fier vechi Afganistanului. Pentagonul a declarat că forţele armate americane au casat 20 de avioane G222, pentru că nu mai erau capabile să participe la misiuni, 16 dintre acestea fiind vândute Afganistanului pentru suma de aproximativ 32.000 de dolari, relatează corespondenţii BBC.

Forţele Aeriene ale SUA au avut contract pentru avioanele G222 cu firma privată Alenia Aermacchi North America, o subsidiară a companiei aeronautice şi de apărare Alenia Aermacchi din Italia, companie înfiinţată în 2012. Pentru că avioanele erau prea des consemnate la sol din lipsă de piese de schimb, Forţele Aeriene nu au mai reînnoit contractul, care a expirat în martie 2013.

„Departamentul Apărării din SUA a cheltuit 486 de milioane de dolari pentru 20 de avioane G222, dintre care 16 au fost vândute ulterior ca fier vechi unei companii de contrucţie afgane, suma tranzacţiei fiind de aproximativ 32.000 de dolari”, se arată într-un comunicat al departamentului, citat de ziarul american „USA Today”.

Ziarul precizează că la baza aeriană Ramstein din Germania se află garate celelalte patru aparate.

„Avioanele trimise în Afganistan au fost garate pe aeroportul internaţional din Kabul, iar recent au fost declarate fier vechi de către Agenţia pentru Logistică de Apărare şi au fost vândute cu 6 cenţi per kg”, subliniază John Sopko, inspectorul general pentru reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), într-o scrisoare trimisă pe 3 octombrie secretarului Forţelor Aeriene ale SUA, Deborah Lee James. „Mă îngrijorează faptul că oficialii responsabili cu programarea şi executarea casării avioanelor nu au analizat posibile alternative, astfel încât să salveze banii contribuabililor”, notează Sopko în scrisoarea respectivă. John Sopko a solicitat Forţelor Aeriene întreaga documentaţie legată de decizia de casare a celor 20 de aparate, inclusiv explicaţii dacă au fost sau nu avute în vedere alternative. De asemenea, Spoko a cerut lămuriri cu privire la cele patru avioane rămase la baza din Ramstein.

Cele 16 avioane G222 au fost vândute ca fier vechi „pentru a minimaliza impactul reducerii forţelor SUA din Afganistan”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, după cum se arată în articolul apărut în „USA Today”.

BBC SERVICIUL MONDIAL, www.usatoday.com – 10 octombrie