Cabinetul interimar de la Sofia pregăteşte schimbări în Legea electorală

Experţi din guvernul interimar de la Sofia lucrează susţinut la proiectul de modificare a Codului electoral, care prevăd un sistem electoral mixt – jumătate dintre deputaţi să fie aleşi majoritar, iar ceilalţi – proporţional, revenind la sistemul d’Hondt pentru distribuirea mandatelor, ceea ce favorizează partidele mari.
Anunţul a fost făcut de premierul interimar de la Sofia, Gheorghi Bliznaşki, pentru televiziunea |’Bulgaria on air”. „Acest lucru va oferi partidului care este pe val şansa de a primi un bonus în mod normal”, a arătat premierul, care este profesor de drept constituţional şi fost membru al comitetului de iniţiativă pentru un referendum privind principiile legislaţiei electorale. „În prezent se lucrează foarte intens şi vrem să propunem asta forţelor politice, imediat ce se formează Adunarea Naţională”, a spus Bliznaşki. El a amintit că actuala redistribuire a voturilor, din cauza incorectitudinii căreia protestează cel mai mult locuitorii oraşului Dupniţa, nu poate fi corectată, pentru că legea trebuie să se repecte.
Bliznaşki a schiţat doua variante pentru formarea unui nou guvern – o coaliţie de centru-dreapta între GERB şi Blocul Reformator şi „se poate presupune” Frontul Patriotic, ori o largă coaliţie, care să includă GERB, BSP şi „pe încă cineva, eventual”. „Este evident că trebuie să se caute o consolidare şi în Adunarea Naţională, şi în cadrul societăţii, pentru a fi acceptate reformele dureroase care nu mai pot fi amânate. Partenerii noştri în UE şi NATO sunt gata să susţină ţara, însă au aşteptări mari”, a adăugat acesta.
Premierul interimar a apreciat ca fiind excelentă activitatea vicepremierului şi ministru al muncii, Yordan Hristoskov, precum şi a ministrului de interne, Yordan Bakalov, a spus că a fost o „surpriză plăcută” ministrul sănatăţii, Miroslav Nenkov, a dat un calificativ bun cabinetului şi a presupus că unii dintre miniştri vor rămâne şi în următorul guvern politic.
Premierul a lăudat guvernul interimar pentru „îmbunătăţirea semnificativă” în ceea ce priveşte cumpărarea de voturi la alegeri, cu toate că a recunoscut că fenomentul nu a fost eradicat. În acelaşi timp, a dezvoltat teoria conform căreia, datorită măsurilor luate, o parte din aşa-numiţii brokeri ar fi părăsit ţara înainte de alegeri şi astfel nu s-a ajuns la o vânzare în masă a voturilor.

DNEVNIK (Bulgaria), 13 octombrie
Traducerea:  Mirela Petrescu