Situaţia infecţiilor intraspitaliceşti din România, diferită de raportările statistice

Infecţiile pe care pacienţii le iau din spitale sunt o problemă majoră de sănătate, dar şi una financiară costistitoare în toată Europa. Din cauza acestora durata de spitalizare a unui pacient se prelungeşte, iar spitalele devin supraaglomerate. Până acum România stă bine în statistici – cazurile raportate nu au depăşit un procent, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene cifrele oficiale sunt de 5 până la 15%.
În realitate, în spitalele româneşti situaţia este alta, a spus, la Radio România Actualităţi, şeful Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: În România există cel puţin 2,8% infecţii nosocomiale la suta de pacienţi internaţi. Raportările anuale sunt în România chiar sub 1%, ceea ce sigur nu este real, pentru că nu se poate ca în România să avem 1% infecţii nosocomiale şi în ţări cum sunt Germania sau Franţa să avem 7%.

Reporter: Asta înseamnă că raportările nu sunt reale. De ce?

Alexandru Rafila: Din două motive. Un motiv este că infecţiile nosocomiale nu sunt recunoscute, adică nu sunt identificate ca fiind infecţii nosocomiale; al doilea motiv este că sistemul de sănătate din România, în trecut, nu a încurajat raportarea acestor infecţii – acum lucrurile sunt în schimbare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 octombrie