Turcia va începe în 2015 construcţia centralei nucleare Akkuyu, după proiect rusesc

Turcia ar putea începe în primăvara anului 2015 construcţia centralei electrice nucleare „Akkuyu”, după proiectul rusesc, a declarat duminică Taner Iyldiz, ministrul turc al energiei şi rersurselor naturale. Potrivit ministrului turc, în luna noiembrie se aşteaptă ieşirea  autorizaţiei pozitive privind influenţa asupra mediului înconjurător a proiectului, după care va fi emisă autorizaţia de construcţie a CEN Akkuyu.

” Este posibil ca etapa pregătitoare să dureze mai mult decât estimăm. Dar Turcia estimează că lucrările de construcţie şi producţia de energie vor începe fără întârzieri”, a citat Ria Novosti declaraţia făcută pe Taner Yildiz înfaţa unui grup de studenţi turci care au plecat în Rusia pentru pregătire în vederea lucrului la viitoarea CEN Akkuyu-Mersin.

Investiţiile necesare sunt estimate la 22 miliarde USD şi se estimează că producţia de energie electrică va începe în anul 2020, urmând ca darea în exploatare să fie marcată în anul 2023, la aniversarea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia. Contractul de construcţie a obiectivului a fost semnat în anul 2010 şi el va fi realizat de „Atomstroyeksport”, compania fiică a „Rosatom”  şi va avea o capacitate de producţie anuală de 35 trilioane KWh de energie electrică.

DUMA (Bulgaria), 13 octombrie

Traducerea: Corneliu Ciubotaru