Mai mulţi români care s-au întors din Africa de Vest sunt monitorizaţi de medici

Aproximativ 20 de români care s-au întors din ţări ale Africii de Vest afectate de epidemia de Ebola se află sub supraveghere medicală. Procedurile internaţionale prevăd în aceste cazuri monitorizarea timp de 21 de zile, pentru depistarea unei eventuale contaminări cu virusul febrei hemoragice. Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Victor Olsavszky explică.

Victor Olsavszky: Un pacient cu Ebola nu este contagios în perioada de incubaţie. Este contagios abia în momentul când dezvoltă simptome. Cel mai important este faptul că acei cetăţeni români ştiu despre ce este vorba, sunt informaţi şi este atât în interesul lor, cât şi în interesul familiei lor să se supună acestei monitorizări. Monitorizarea constă în câteva lucruri simple: verificarea stării de sănătate şi a temperaturii.

Potrivit ministrului sanătăţii, Nicolae Bănicioiu, personalul medical din spitale, cabinete de frontieră, aeroporturi şi Portul Constanţa a fost instruit pentru a se proteja în cazul în care intră în contact cu o persoană ce ar putea fi bolnavă de Ebola. Unităţile medicale desemnate să primească astfel de pacienţi sunt: Institutul Matei Balş din Bucureşti şi Spitalele de Boli Infecţioase din Cluj, Iaşi şi Timişoara.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -14 octombrie