Ministrul bulgar al apărării: „Depedenţa de Rusia poate avea consecinţe catastrofale pentru armată”

Forţele Armate ale Bulgariei se pot aştepta la „consecinţe catastrofale”, dacă nu se eliberează repede de dependenţa de armamentul rusesc învechit şi de întreţinerea acestuia, declară, într-un interviu pentru BBC, ministrul interimar al apărării de la Sofia, Velizar Şalamanov. Potrivit afirmaţiilor sale, faptul că Bulgaria se bazează pe o tehnică învechită, din perioada sovietică, pentru care încă mai sunt necesare piese de schimb şi mentenanţă din Rusia, este rezultatul a 10-15 ani de administrare proastă a forţelor armate bulgare.
Şalamanov a spus că, în condiţiile actualei confruntări a NATO cu Rusia din cauza rolului său în conflictul din Ucraina, Bulgaria este obligată să se bazeze pe vecinele sale Grecia şi România, pentru a îşi apăra propriile frontiere de la Marea Neagră.”Sectorul critic este în principal apărarea antirachetă, având în vedere că toate radarele, rachetele sol-aer şi avioanele de vânătoare sunt produse în Uniunea Sovietică, iar mentenanţa acestora, în special a avioanelor de vânătoare, depinde în mare măsură de modernizarea motoarelor şi de alte dotări din Rusia”, a mai arătat Şalamanov.
Bulgaria, în prezent, alocă doar 1,3% din bugetul său anual pentru apărare, la un procent impus de NATO de cel puţin 2%, menţionează BBC. Agenţia adaugă că alte armate din fostul Tratat de la Varşovia au recurs la diverse strategii pentru a îşi întrerupe dependenţa de tehnica din perioada sovietică.
În anul 2013, Polonia a demarat cele mai mari achiziţii militare realizate de un stat membru NATO, iar bugetul pe care-l alocă pentru apărare se ridică la 1,95% din PIB. Ungaria şi-a înlocuit avioanele MiG cu  avioane Gripen, în anul 2009.
După Bulgaria, Slovacia este cea mai vulnerabilă forţă a NATO în ceea ce priveşte tehnica militară demodată – circa 70% din tehnica terestră a armatei slovene şi 90% din muniţia sa sunt cu termen expirat de folosinţă, potrivit Institutului Central de Politici Europene de la Bratislava.
Şalamanov îşi exprimă îngrijorarea în ceea ce priveşte comportamentul pro-rus din Bulgaria. Potrivit afirmaţiilor sale, la alegerile din data de 5 octombrie, câteva partide au acordat mai multă importanţă colaborării cu Rusia şi aderării la Uniunea Euroasiatică decât îmbunătăţirii nivelului de integrare a ţării în NATO şi UE. „Acest lucru crează tensiuni şi confuzii, inclusiv în cadrul forţelor armate”, declară ministrul interimar, citat de BBC.

DNEVNIK (Bulgaria), 14 octombrie
Traducerea: Mirela Petrescu