Premierul Victor Ponta a declarat că şi-a servit ţara ca magistrat şi ca ministru, în replică la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind calitatea sa de fost ofiţer acoperit

19:01 – Serviciul de Informaţii Externe nu este abilitat să răspundă unor întrebări legate de identitatea ofiţerilor acoperiţi, chiar şi în condiţiile în care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legătură cu instituţia, se arată într-un comunicat al SIE, remis RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.

Potrivit documentului, Ordonanţa 223 din 2012, privind secretizarea identităţii unor ofiţeri de informaţii, nu avea nevoie de avizul CSAT pentru a fi adoptată de Guvern. În ceea ce priveşte extinderea caracterului secret al statutului unui ofiţer de informaţii, chiar şi după trecerea sa în rezervă, SIE precizează că termenul prevăzut de lege este de 30 de ani.

Modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte secretizarea calităţii de ofiţer de informaţii a fost necesară întrucât în ultimii zece ani peste 70 de ofiţeri operativi au fost deconspiraţi, situaţie de natură să producă prejudicii majore SIE – se mai arată în comunicatul remis postului nostru de radio.

16:37 – Preşedintele Comisiei parlamentare de Control al Activităţii Serviciului de Informaţii Externe solicită audierea conducerii interimare a SIE

Preşedintele Comisiei parlamentare de Control al Activităţii Serviciului de Informaţii Externe, liberalul Mihăiţă Calimente, va solicita audierea conducerii interimare a SIE în legătură cu afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit, iar fostul director al Serviciului, Teodor Meleşcanu, ar fi refuzat să îl informeze în acest sens. Mihăiţă Calimente a menţionat că speră ca audierile sa aibă loc cât mai repede, deşi parlamentarii se află în campanie electorală.

Mihăiţă Calimente: Este obligatorie convocarea Comisiei SIE. Prin afirmaţiile făcute de preşedinte aseară, a rezultat într-un fel sau altul că fostul director al Serviciului, domnul Meleşcanu, ar fi încercat să acopere sau chiar l-a sprijinit pe domnul Ponta. Pe domnul Meleşcanu şi pe domnul Ponta şi pe domnul preşedinte Traian Băsescu nu putem să-i invităm. Noi suntem o comisie de supraveghere şi de control numai a activităţii SIE. Domnul Meleşcanu nu mai este director SIE.

Traian Băsescu a declarat, aseară, la un post de televiziune, că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, în perioada 1997 – 2001, fapt ce l-a propulsat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, unde a fost repartizat în 1995 ca procuror, direct la Parchetul General, în 1998. Victor Ponta a respins acuzaţiile, în această dimineaţă, pe care le cataloghează drept „minciuni”. El a subliniat că după ce a terminat Faculatea de Drept a respectat legile şi şi-a servit ţara ca magistrat şi ca ministru.

16:24 – Teodor Meleşcanu declară că a refuzat să-i furnizeze preşedintelui Traian Băsescu informaţii privind existenţa unor ofiţeri acoperiţi în Guvern

Fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat că este oportună hotărârea de guvern din anul 2013 privind secretizarea identităţii unor ofiţeri ai Serviciului, iar el a refuzat să-i furnizeze preşedintelui Traian Băsescu informaţii privind existenţa unor astfel de ofiţeri în Guvern, pentru a evita ca acesta să le folosească în campania electorală. Întrebat dacă premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit, Meleşcanu a precizat că nu poate nici confirma, nici infirma acest lucru, pentru că nu are acest drept şi s-ar face vinovat de săvârşirea unei infracţiuni.

10:37 – Premierul Victor Ponta a declarat că şi-a servit ţara ca magistrat şi ca ministru, în replică la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu

Premierul Victor Ponta a declarat, în această dimineaţă, că a respectat întotdeauna legile ţării şi că şi-a servit ţara ca magistrat şi ca ministru. Declaraţia prim-ministrului vine după ce, aseară, preşedintele Traian Băsescu a spus, într-o emisiune televizată, că Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe între anii 1997 şi 2001. Aceste afirmaţii au fost catalogate de premier drept „minciuni”. El a adăugat că „dacă în acest caz există indicii că a fost încălcată legea, există instituţii care să tragă la răspundere pe cel care a făcut acest lucru”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI- 14 octombrie