Festivalul de Cârnaţi din Csaba

„Aşa de mulţi oameni bine dispuşi, bravi, ca aici la Festivalul de Cârnaţi, pot fi văzuţi rar în Ungaria. Oamenii radiază de bucurie, iar bucuria şi iubirea înseamnă viaţă şi peste nouăzeci de ani.” (Cuvintele rostite de către Faludy György la Festivalul de Cârnaţi din Csaba, în 2004.)

În perioada 23-26 octombrie 2014 va avea loc al 18-lea Festival de Cârnaţi din Csaba.

Până în zilele noastre, Festivalul a devenit unul dintre cele mai cunoscute manifestări gastroculturale din Ungaria şi Europa Centrală şi de Est, dispunând de cea mai mare forţă de atracţie turistică, începând din anul 1997. Între festivalurile din Ungaria, singurul premiat cu titlul de festival de calitate excepţională a fost, în 2009, Festivalul de Cârnaţi din Csaba. Programul – care anul trecut a fost vizitat de 100.000 de persoane – are ca scop central pregătirea cârnaţilor de Csaba, prezentarea tradiţiilor legate de tăierea porcilor, a sărbătorilor comunităţilor maghiare şi slovace din regiune, respectiv a tradiţiilor gastronomice.

De buna dispoziţie şi de distracţie se vor ocupa interpreţi de muzică populară, publicul fiind aşteptat în fiecare seară de interpreţi celebrii din ţară şi de peste hotare. În cadrul manifestării va avea loc şi sărbătoarea vinului, eveniment care oferă posibilitatea de prezentare a beciurilor vinicole din regiune respectivă, a unei expoziţii care popularizează produse alimentare şi agricole din regiune. Cârnaţii din Csaba reprezintă un „hungarikum” celebru şi pe plan internaţional, un produs alimentar protejat de Uniunea Europeană cu indicaţie geografică. Acest produs poate fi cumpărat în timpul festivalului de la mai mulţi producători din ţară.

În decursul celor patru zile ale manifestării, vizitatorii vor fi aşteptaţi de faimoase concursuri de preparat cârnaţi, începând de la frământarea de carne şi până la concursul cârnaţilor uscaţi, respectiv pregătirea şi gustarea diferitelor feluri de preparate din carne de porc, proaspăt tăiat (sarmale). Zilnic, vor fi organizate demonstraţii cu privire la tăierea porcului, unde participanţilor le vor fi prezentate diferite obiceiuri ale regiunii.

La Festivalul de Cârnaţi din Csaba reprezentanţii fiecărei categorii de vârstă îşi pot găsi programul cel mai adecvat vârstei. Nenumărate restaurante vor oferi produsele tradiţionale şi gustoase din Csaba, cărora le sunt asociate vinuri maghiare excelente şi diferite feluri de palincă.

(www.iranymagyarorszag.hu)