Michael Mărgineanu : „Am vrut să ies din zona de confort euro-americană şi să descopăr o nouă regiune şi o nouă cultură”

Michael Mărgineanu este un student român excepţional, pasionat de ştiinţele vieţii ; un om prietenos, curios şi energic. Vă invităm să descoperiţi povestea unui tânăr care a avut curajul şi perseverenţa de a transforma visele în realitate.

De mic copil am fost pasionat de ştiinţele naturale. Fiind curios din fire, m-am înconjurat de enciclopedii şi de carţi în care speram să găsesc răspunsuri la nenumaratele întrebări pe care le aveam la vremea acea. Profilul unui cercetător în ziua de astăzi este acela al unui om curios, care îşi pune întrebări şi face descoperiri care uneori pot apărea după o săptămână, alteori dupa zeci de ani de mMargineanu2uncă.

Încă nu am realizat descoperiri de «importanţă majoră» aşa că nu ştiu dacă am făcut alegerea corectă…spun asta pe un ton glumeţ, bineinţeles.

Din gimnaziu şi liceu am fost atras de biologie, chimie şi matematică. Programul de licenţă în biochimie şi biologie celulară la Jacobs University Bremen, Germania, mi-a oferit posibilitatea de a aprofunda studiul acestor discipline şi l-am considerat cel mai potrivit la momentul respectiv. De îndată ce am realizat importanţa şi potenţialul acestui domeniu, am devenit mai convins că alegerea făcută a fost una potrivită. Prin prisma internship-urilor, a tezei de licenţă, iar acum a celei de master, am explorat arii diferite de cercetare în acest domeniu, însă nu m-am concentrat pe o nişă propriu-zisă ; sper însă să o găsesc cât de curand în perspectiva studiilor doctorale.

În « life sciences » (ştiinţele vieţii) o poţi apuca pe drumuri foarte diferite, de aceea mai ales pentru o carieră în cercetare e important să faci alegerea corectă în privinţa specializării. Cercetarea trebuie făcută cu pasiune, ca să beneficiezi atât tu, cât şi cei din jur de pe urma ei, iar nişa aleasă trebuie să te pasioneze atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Alegerea unei cariere nu e uşoară, de aceea, dupa mine, trebuie investit tot efortul necesar în a explora opţiunile existente şi luarea unei decizii.

Ce fel de copil, ce fel de tânăr aţi fost ?

Puţin cam năzdrăvan, am copilărit în Banatul Montan, judeţul Caraş-Severin, iar de la vârsta de 6 ani în Timişoara. De mic mi-a plăcut să fac sport, de la terenul de fotbal din spatele blocurilor m-am mutat încetul cu încetul pe terenul de tenis. Sportul m-a însoţit mereu în aventura academică şi m-a ajutat să obţin performanţe mai bune. De asemenea, mi-a plăcut să socializez de mic, să cunosc lume nouă, să învăţ de la fiecare persoană câte ceva.

În 3 cuvinte aş spune: curios, energic, prietenos.

 Decizia de a studia în străinătate a fost una « premeditată » ?

Pot spune ca da, mai ales după un an de liceu în Statele Unite. Mi-am dorit să studiez la o universitate americană, însă, în cele din urmă, am ajuns în Germania, iar de anul trecut în Arabia Saudită. Ambele universităţi au preluat elemente din sistemul universitar american, Jacobs University Bremen de la “sora mai mare” Rice University, iar King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) de la California Institute of Technology (Caltech) – un adevarat model de excelenţă la nivel global.
Cum aţi ales facultatea?

Au fost câteva motive pentru care am ales să studiez în Germania la Jacobs University. În primul rând, m-a atras programul în sine cu o componentă practică foarte solidă. Mi-am dorit să îmbin latura teoretică, pe care, de altfel, se pune mult accent în sistemul educaţional de la noi, cu hands-on experience. Pe de altă parte, am dorit să am expunere atât la sistemul universitar american, cât şi la cel german, iar acestea se împletesc armonios la această universitate. A contat, bineînţeles, oferta financiară pe care am primit-o şi susţinerea oferită din partea părinţilor mei.

La KAUST am ajuns după ce iniţial eram hotărât să dau curs ofertei de doctorat la Oxford University. Revenind la domeniul ales, am considerat că un program de Master îmi va oferi libertatea de a-mi aprofunda cunoştinţele în domeniul de interes şi a explora în continuare diverse arii de specializare. Am ales programul de la KAUST fiindcă l-am considerat din multe puncte de vedere cel mai potrivit pentru mine. Am vrut însă să ies şi din zona de confort euro-americană şi să descopăr o nouă regiune şi o nouă cultură, cea a Orientului Mijlociu.

O alegere îndrăzneaţă. Care a fost impactul noului model educaţional? Cum aţi reuşit să traversaţi primul semestru?

A fost relativ uşor după acel an de liceu în Statele Unite şi, aşa cum am menţionat, ambele universităţi au preluat multe din sistemul universitar american, deci a existat o oarecare continuitate în această privinţă.

La Jacobs University, am resimtit puţin presiunea sistemului universitar german, mai precis disciplina academică riguroasă, organizarea şi eficienţa împinse spre perfecţiune. Ţin minte şi acum primul raport de laborator care s-a întors înroşit de corecturile făcute de instructorul de la curs.

În ce priveşte KAUST, impactul cultural a fost mult mai puternic, aceasta fiind prima mea experienţă în Orientul Mijlociu. De asemenea, am ajuns la început de toamnă într-o zonă cu temperaturi în jur de 40 de grade Celsius, o climă total diferită de cea din Bremen.

În ambele cazuri am reuşit să traversez primul semestru cu bine şi să mă acomodez foarte repede.

Dacă ar fi să menţionaţi câteva proiecte de suflet la care anume v-aţi opri?

Pe lângă proiectele academice şi de cercetare care mi-au adus satisfacţii, am fost implicat şi în câteva activităţi extracurriculare în aria business/entrepreneurship.

În Germania, am contribuit la organizarea primei ediţii a competiţiei JacoBus Challenge, o competiţie de business planuri, adresată tinerilor studenţi din întreaga lume, menită să îi incurajeze să îşi dezvolte idea de afaceri. La a doua ediţie a acestei competiţii, care a avut loc în anul 2012, am reuşit să atragem sponsorizari de peste 20.000€, promovand-o în rândul celor mai mari competiţii de acest gen din Germania şi Europa.

La KAUST, în Arabia Saudită, am fondat recent o asociaţie de Entrepreneurship, condusă de studenţi şi adresată implicit comunităţii studenţeşti de aici.

Nu în ultimul rând, lucrez la construirea unei platforme online care să conecteze tinerii cercetători şi studenţi români din domeniul « ştiintelor vietii » (life sciences), prin intermediul căreia sper să putem promova acest domeniu cu prioritate în România şi, de ce nu, şi în străinătate.

Să încercăm şi un top trei dorinţe de viitor. 

Să fac cea mai bună alegere pentru studiile doctorale şi să menţin aceaşi pasiune şi curiozitate pe tot parcursul carierei mele.

Să îi am alături pe acei oameni dragi din jurul meu mult timp de acum înainte şi să pot realiza multe proiecte de suflet în viitor, de preferabil acasă, în România.

A treia dorinţă este pentru toţi cei care citesc acest articol şi ascultă Radio România, să aibă cât mai multe realizări şi bucurii!

Reporter: Carmen Ionescu

Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studenţilor Români în Străinătate.