Ebola în cifre: Dimensiunea, răspândirea şi costurile epidemiei

Pe fondul răspândirii rapide a virusului Ebola în Africa de Vest, prestigioasa revistă Nature a întocmit o serie de statistici semnificative pentru analiza epidemiei. Numărul bolnavilor s-a dublat la fiecare 3-4 săptămâni, iar acum bilanţul persoanelor infectate a ajuns la 8.000. Jumătate dintre aceştia au murit, potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Şi deşi chiar aceste cifre sunt deja îngrijorătoare, situaţia în teren este cu mult mai gravă deoarece nu toate cazurile de îmbolnăvire şi deces sunt fidel raportate.

harta1
Focar african

În afara continentului african, o asistentă din Texas a contractat boala după ce a îngrijit un pacient spitalizat în Dallas, venit din Liberia şi care, între timp, a decedat. O altă asistentă spaniolă din Madrid a luat virusul după ce a ajutat la transportarea unui preot misionar infectat în timpul în care s-a dedicat asistării bolnavilor din Africa de Vest. Asistenţii medicali rămân grupul cel mai predispus şi cel mai expus bolii: până acum, 416 au contractat virusul şi 233 dintre ei au murit.
Răspândirea bolii dincolo de epicentrul Guineea-Liberia-Sierra Leone rămâne totuşi în limite reduse. În afară de locuitorii din Dallas şi de cei din Spania, doar două alte cazuri au fost înregistrate: unul în Nigeria şi unul în Senegal. Un bărbat care a călătorit din Liberia în oraşul nigerian Lagos a proliferat virusul la alte 19 persoane din acest stat african, dar izbucnirea unei epidemii a fost stopată rapid de autorităţi. Măsurie similare au contracarat răspândirea în Senegal, după ce o persoană infectată a ajuns la Dakar venind din Guineea.

harta2
Riscul de raspandire globala prin aeroporturi

În focarul african, autorităţile au făcut o serie de progrese în temperarea trasmisiei bolii, dar aceasta este foarte greu de ţinut sub control şi mai multe cazuri au reapărut în capitala Conakry.
Între timp, costurile estimate ale luptei împotriva febrei hemoragice cresc exponenţial. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a avertizat pe 9 octombrie că este nevoie de o creştere de aproximativ 20 de ori a fondurilor necesare contracarării epidemiei şi că lucrurile se vor înrăutăţi înainte să se amerlioreze. Cât de mult se vor înrăutăţi depinde doar de eforturile comunităţii internaţionale, criticată destul de dur pentru răspunsul tardiv şi punerea prea lentă în practică a măsurilor.

Evolutie costuri
Evolutie costuri

Revista „Nature”, 16 octombrie 2014
Traducerea: Bianca Ioniţă

 ***
O informaţie publicată astăzi de Agenţia Tanjug arată că un pacient cu simptome similare celor infectaţi cu virusul Ebola a fost internat joi seară la centrul de sănătate Dardania de la Pristina, anunţă TV Klan Kosovo. Deocamdată, nu s-a confirmat că bolnavul ar fi contractat boala, dar date fiind simptomele, pacientul va fi supus analizelor necesare. Potrivit presei de la Pristina, pacientul s-ar fi putut infecta cu virusul Ebola în timpul pelerinajului la Mecca. Nicio altă informaţie despre pacient nu a fost dată publicităţii.