Din 74.000 de migranţi intraţi în Olanda, în prima jumătate a anului, mai puţin de 3.000 sunt români

Aşa-zisa „invazie” a românilor în Olanda şi Marea Britanie a fost doar o perdea de fum – o dovedesc statisticile, care arată că numărul românilor şi bulgarilor care au ales piaţa de muncă olandeză este relativ redus. Ne amintim că ministrul olandez al afacerilor sociale vorbea despre un adevărat „tsunami” de români şi bulgari care vor invada piaţa muncii din Regatul Ţărilor de Jos. Ambasada României la Haga a evaluat perioada scursă de la începutul acestui an, într-o dezbatere cu reprezentanţii mai multor instituţii naţionale şi internaţionale din Olanda. Pe scurt, informaţiile nu s-au confirmat.

„Cod portocaliu” – declara anul trecut, în luna august, ministrul olandez al afacerilor sociale, Lodewijk Asscher, momentul în care piaţa muncii va fi complet liberă pentru români şi bulgari. Ultimele luni ale lui 2013 au fost marcate de o adevărată isterie atât din partea politicienilor, cât şi a presei olandeze. Nimeni nu avea urechi să audă argumentele specialiştilor în migraţie. La aproape un an de la deschiderea graniţelor, autorităţile olandeze înghit cu greu statisticile. Din 74.000 de migranţi, intraţi în ţară în prima jumătate a anului, mai puţin de 3.000 sunt români. Cu siguranţă, cifrele nu suprind pe nimeni – spune ambasadoarea României la Haga, dna Ireny Comarovschi: „Constatăm că faptele au susţinut evaluările noastre, ale Guvernului României, dar şi ale celor de aici, specialişti. Au arătat acelaşi lucru: că va fi un număr redus, că va fi fără probleme de integrare, că cei care vin în Olanda, în general, în majoritatea covârşitoare, sunt oameni cu pregătire medie şi superioară. Este vorba doar de a pune într-o pagină corectă – şi asta face seminarul – aceste informaţii şi aceste fapte”.
Deschis special pentru momentul 1 ianuarie 2014, Centrul de informare pentru români şi bulgari de la Primăria din Haga, confirmă faptul că isteria a fost total nejustificată. Jaapjan Rijlaarsdam, preşedintele Fundaţiei Olanda-România explică: „Cel puţin în Haga, nu se poate vorbi de un tsunami. Centrul a fost şi este foarte util, dar iată că mai mult pentru cei care sunt deja aici. De la începutul anului au venit la ghişeu aproximativ 80 de români cu probleme mai complicate legate, de exemplu, de chiria casei sau care caută un loc de muncă”.
La nivel european, Olanda vrea revizuirea câtorva directe în domeniul migraţiei forţei de muncă, dar şi înfiinţarea unei platforme pentru combaterea muncii la negru. La nivel naţional, guvernul pregăteşte o lege împotriva angajatorilor care, prin contractele de muncă încheiate aparent legale, evită respectarea drepturilor angajatului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 octombrie)