100.000 de pacienţi vor beneficia de programele de AVC şi de traumă

Ministrul sănătăţii Nicolae Bănicioiu a lansat luni ultimele două programe din Pachetul de acţiuni prioritare pentru Pacientul Critic, referitoare la accidentul vascular cerebral şi la traumă.

Programul Acţiuni prioritare pentru Pacientul Critic a fost demarat în luna martie şi vizează alocarea de resurse financiare în spitalele din întreaga ţară pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut, accident vascular cerebral (AVC) şi traumă, internaţi în secţiile ATI, dar şi pentru profilaxia morţii subite.

Cu acest prilej, Nicolaie Bănicioiu, ministrul sănătăţii, a informat că programul de infarct miocardic acut a salvat în ultimele 2 luni 1.600 de vieţi. „Faţă de lunile de dinainte, mortalitatea era undeva de 11-12%, iar în luna imediat următoare introducerii acţiunii prioritare (pacientul beneficiază imediat de stenturi şi nu mai este temporizat), la Spitalul Floreasca, mortalitatea a scăzut. Ele sunt pilot anul acesta, dar devin permanente din 2015”, a precizat ministrul.

Se preconizează că 100.000 de pacienţi vor beneficia de cele două acţiuni prioritare lansate azi, AVC şi traumă.
Programul pentru AVC se va desfăşura în 7 unităţi sanitare pentru moment, urmând a fi extins anul următor. „Este soluţia modernă de salvare a handicapului pentru aceşti pacienţi”, a explicat ministrul Bănicioiu

Sursa: TVR