În Ucraina, legislative pe fond de marasm economic

O industrie paralizată, preţuri care cresc rapid, un conflict privind gazele, cu vecinul rus: Parlamentul care se va constitui după legislativele de duminica viitoare din Ucraina va moşteni o situaţie economică dramatică, pe care conflictul din estul ţării o agravează încontinuu.

Majoritatea pro-occidentală va trebui să voteze reforme economice radicale pentru a scoate ţara din impas şi pentru a-i asana finanţele, printre care se numără şi măsuri de rigoare bugetară dureroasă pentru o populaţie deja afectată din plin de criză.

Pro-occidentalii au adoptat deja nişte măsuri de rigoare bugetară, precum şi nişte legi anticorupţie foarte aşteptate, în timp ce răul gangrenează ţara. Ei au îngheţat pensiile şi au mărit preţul gazelor pentru a-i mulţumi pe proprietarii de fonduri internaţionale. Dar rezultatul acestor eforturi este minimalizat de costul ofensivei militare din est şi de modernizarea unei armate prost echipate, precum şi de pierderea veniturilor din Donbas. „Situaţia economică va depinde şi de posibilitatea pentru Ucraina de a importa destul gaz în această iarnă” pentru face să meargă industria, avertizează Olena Bilan, economist şef la societatea de investiţii Dragon Capital. Livrările ruseşti de gaze sunt întrerupte din iunie şi apropierea afişată la Milano între preşedintele Poroşenko şi Vladimir Putin nu s-a tradus încă printr-un acord ferm (Sursa: Le Point).

Traducerea şi adaptarea: Rodezia Costea