Premiul pentru cel ma bun film documentar la Warsaw Film Festival cucerit de o producţie românească

Filmul Toto şi surorile lui, în regia lui Alexander Nanău, a câştigat Premiul pentru cel mai bun film documentar la cea de-a 30-a ediţie a Warsaw Film Festival. Juriul, format din Arto Halonen (Finlanda), Dorota Roszkowska (Polonia) şi Frédéric Tcheng (Franţa), a distins filmul regizorului român cu premiul cel mare în competiţia filmelor documentare pentru „regia minunată, drama excelentă, intimitatea cu care prezintă personajele şi modalitatea în care abordează probleme sociale oferind, în acelaşi timp, inspiraţie”.

Ediţia de anul acesta a Warsaw Film Festival s-a desfăşurat la Varşovia, în perioada 10-19 octombrie, şi a inclus, pentru prima oară în istoria participărilor noastre la acest Festival, două filme româneşti în competiţia pentru cel mai bun film documentar: Toto şi surorile lui, regia Alexander Nanău, şi Pădurea, regia Siniša Dragin. La Festival au fost prezenţi regizorul Siniša Dragin, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia, şi producătoarea filmului Toto şi surorile lui, Hanka Kastelicova.

Printre laureaţii Festivalului s-a numărat, de asemenea, regizorul moldovean Anatol Durbală, care a câştigat premiul FIPRESCI cu filmul Ce lume minunată.

Warsaw Film Festival este unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice poloneze (care a obţinut statutul unui festival de clasă A), organizat în fiecare an de Fundaţia de Film Varşovia. Fondatorul şi directorul Festivalului este Stefan Laudyn, cunoscut om de cultură polonez. Pe parcursul celor zece zile de Festival au loc proiecţii de film prezentate în cadrul diferitelor secţiuni şi concursuri, dar şi întâlniri cu cineaşti şi un târg de film central-european.