Asistenta medicală Teresa Romero, infectată cu Ebola, s-a vindecat

Asistenta medicală diagnosticată cu febră hemoragică la Madrid, după ce a îngrijit un misionar infectat cu Ebola în vestul Africii, s-a vindecat, anunţă autorităţile spaniole. Teresa Romero este prima persoană contaminată în afara Africii. Specialiştii sunt însă într-o dilemă, deoarece nu pot stabili care din tratamentele administrate a dat rezultate – după cum relatează corespondentul RRA, Annamaria Damian.
Şeful Secţiei de Boli Infecţioase, Jose Ramon Arribas, a anunţat, în această seară, că toate criteriile stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a declara pacienta vindecată sunt îndeplinite. Motiv de bucurie, dar şi prilej pentru foarte multe întrebări la care doctorii nu au răspunsuri exacte. Din cauza – spun ei – faptului că este prima pacientă cu Ebola tratată în lumea occidentală.
Jose Ramon Arribas: A primit tratament suportiv şi tratamente experimentale, dar fără un grup de control al pacienţilor cu acest virus. Este imposibil să ştim exact care dintre ele au fost eficient. A mai primit şi ser de la pacient vindecat şi antiviral Favi Piravil. Este îndoiala pe care o au toţi medicii care tratează pacienţi cu Ebolo în lumea dezvoltată. În ultimele zile s-au făcut patru teste şi toate au fost negative – au mai spus medicii. Infirmiera va fi scoasă din carantină, dar rămâne internată pentru a se recupera, după o infecţie care i-a afectat în primul rând plămânii. Specialiştii în boli tropicale de la Spitalul Carlos III se declară optimişti în privina recuperării sale complete, care ar putea să dureze câteva săptămâni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 octombrie