Spira Mirabilis: orchestra fără dirijor

Ar putea afirma despre ei înşişi că sunt cea mai democratică orchestră din lume. 40 de instrumentişti din întreaga lume reuniţi sub numele de Spira Mirabilis se numără printre puţinii muzicieni care pot cânta fără un dirijor.

spira
Membrii Spira Mirabilis cântă separat în alte orchestre mari, de prestigiu, dar îşi dedică şase-şapte săptămâni pe an activităţii din acest grup, în oraşul Formigine, de lângă Bologna. Oraş care i-a îndrăgit atât de mult încât le-a construit o sală specială, un auditorium care le poartă numele. Spira Mirabillis înseamnă „spirală fermecată” şi se referă la o figură geometrică în care părţile componente arată la fel ca întregul.
Orchestra a fost înfiinţată acum şapte ani de un prim grup de studenţi, colegi, care împărtăşea acelaşi vis, grup condus de violonista Lorenza Borrani, care este, de altfel, şi şefa Orchestrei de Cameră a Europei.
Să nu credeţi însă că acest model de orchestră are şanse să lase prea uşor dirijorii fără loc de muncă. Este un mod de lucra foarte complicat; necesită mult mai mult timp pentru a exersa o bucată muzicală şi, fără o atentă şi sensibilă abordare a activităţii unui grup de 40 de instrumentişti, este foarte greu să obţii vreun rezultat. Aşa cum declară muzicienii, este nevoie şi de respect pentru munca celuilalt şi de răbdarea de a atinge armonia perfectă.
Nu este singura orchestră fără dirijor care există în lume, dar nici nu sunt întâlnite prea multe. Absenţa dirijorului nu e lipsită de provocări, cel mai greu lucru fiind să înveţi o piesă muzicală nouă. De cele mai multe ori, cei 40 trebuie să se ajute de un metronom pentru a putea ţine ritmul. Iar pentru a reuşi să se vadă bine între ei, stau asezaţi în cerc.
Provocările sunt şi de altă natură: nimeni nu este plătit, este un proiect voluntar. Nu toţi membrii orchestrei locuiesc la Formigine, aşadar au fost ajutaţi de unii antreprenori locali, hoteluri şi restaurante, care îi găzduiesc sau le oferă mese gratuit. Cel mai greu însă este să-şi sacrifice timpul liber. Toate acestea demonstrează că sunt cu adevărat pasionaţi de ceea ce fac şi dispuşi să accepte aceste provocări, să fie implicaţi.
Rezultatul unei asemenea munci minuţioase şi a sacrificiilor personale este însă spectaculos, pentru că au devenit deja celebri în Europa şi turneele se ţin lanţ. În aceste zile, Spira Mirabilis susţine o serie de concerte în Marea Britanie, iar grupul de muzicieni este foarte prezent pe paginile publicaţiilor engleze.

Surse: The Independent, The Guardian, The Telegraph
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă