Thilafushi: Insula gunoiului din paradisul Maldivelor

Pentru că sezonul vacanţelor exotice a început şi agenţiile de turism se întrec în oferte pentru insule paradisiace la care doar putem visa, cum ar fi Maldivele, probabil este bun prilejul pentru a prezenta şi o poveste mai puţin atrăgătoare din această parte a lumii, cu implicaţii serioase asupra mediului înconjurător.

Anul trecut, o realizatoare a canalului Discovery, Alison Teal, a pornit în căutarea unui loc neatins din arhipeleagul Maldivelor, a unei insule nelocuite, unde să poată filma timp de 21 de zile un reality-show despre supravieţuire, intitulat „Naked and Afraid”, în acest paradis terestru. Urma să rămână acolo izolată timp de o lună, fără apă sau mâncare. În căutarea atolului mirific, jurnalista a descoperit însă altceva, iar subiectul merită o atenţie mai mare.

Naked and Afraid star returns to clean up the island where she survived during hit Discovery TV show

Naked and Afraid star returns to clean up the island where she survived during hit Discovery TV show

O insulă complet acoperită de PET-uri, de deşeuri de plastic. Atât de multe sticle, încât a reuşit să-şi construiască o plută din ele şi să se întoarcă în civilizaţie pentru a ne împărtăşi povestea. Ea s-a întors apoi cu o echipă de filmare pentru a surprinde exact ceea ce văzuse. Anul acesta, a fost organizată o campanie în care mai mulţi copii au fost implicaţi pentru a curăţa insula şi pentru a transmite un mesaj ecologist la nivel global.

Naked and Afraid star returns to clean up the island where she survived during hit Discovery TV show

Guvernul din Maldive nu s-a opus filmării şi a recunoscut că este vorba despre o insulă artificială, aflată în apropierea capitalei arhipeleagului, Male, creată special pentru depozitarea deşeurilor de plastic. Între 300 şi 400 de tone de gunoi sunt aruncate acolo în fiecare zi. Deocamdată problema rămâne, iar singurele eforturi au fost cele ale echipei de filmare şi ale jurnalistei, care a pozat într-un costum de baie obţinut din reciclarea plasticului, pentru a trage un semnal de alarmă privind acest gen de deşeuri nedegradabile care ameninţă tot mai mult sufocarea planetei.

Foto: Huffington Post, Sarah Lee

Bianca Ioniţă