Biserica românească din Kandahar

soldat in bisericaSă auzi toaca şi clopotul care cheamă la rugăciune într-o țară musulmană, la peste 5000 de kilometri de România, e o experiență cu totul deosebită, și fiecare dintre militarii români care au trecut prin teatrul de operații Afganistan o să îmi dea dreptate.

Cu preotul militar Valentin Pâțăligă, de la Batalionul 151 Infanterie Lupii Negri am zburat anul trecut spre teatrul de operații. Ne încercau aceleași emoții: el se afla la prima misiune, eu la prima documentare în Afganistan. L-am regăsit în baza românească din Kandahar, unde se pregătea pentru prima slujbă la biserica românească de aici și am aflat de la el povestea acestei bisericuțe de lemn, care a fost reconstruită după ce a fost așezată în primul camp românesc.

Am asistat la slujba de duminică în biserica din Kandahar, și nu e ceva ce vezi și ce simți în fiecare zi. Rând pe rând, militarii au îngenuncheat pentru rugăciune, cu armamentul alături, iar peretele plin cu portretele celor căzuți la datorie ne amintea tuturor că războiul e la câțiva pași. Nici măcar în interiorul bisericuței de lemn nu puteau lipsi armele, care îi însoțesc peste tot pe militari. Un soldat a venit să se închine cu pușca semiautomată cu lunetă așezată pe spate, crâsnicul avea pistolul în toc și toți cei care intrau să îngenuncheze așezau la îndemână Kalașnikovul, atât de prezent e războiul într-o zonă precum Afganistanul.

Tocmai de aceea, pe lângă vesta antiglonț, militarii români pleacă întotdeauna în misiune și cu protecția rugăciunii, așa cum am aflat de la căpitanul Liviu Apostoae, care îmi spunea că înainte de plecarea în fiecare misiune soldații lui spun o rugăciune. În baza înaintată de operații Apache aveam să asist pe viu la un scurt ceremonial religios care a avut loc chiar înainte de îmbarcarea în greoaiele MRAP-uri, și nu m-am mirat văzând că nici din mașinile de luptă nu lipsesc iconițele.

Am revăzut biserica din Kandahar și în această vară, când m-am întors în teatrul de operații. E construită din lemn, în stilul bisericilor din Maramureș, poartă hramul sfântului Gheorghe și este cea mai mare biserică ortodoxă românească din întreg Afganistanul. De-a lungul timpului, bisericuța a fost vizitată de mai mulți dintre comandanții partenerilor de coaliție, iar pe lângă preoții militari ai batalioanelor de manevră, aici au slujit și preoți ortodocși de alte naționalități, iar biserica românească a avut un rol important în misiunea militarilor noștri. Colonelul Valentin Becheru, șef al Elementului Național de Sprijin în iunie, îmi spunea că biserica va fi demontată și adusă în țară ca să fie reconstruită, pentru că poartă o însemnătate atât de mare pentru militarii noștri.

Autor : Ilie Pintea