Google va lansa o cheie de securitate fizică prin USB

8da339c7-314b-49c5-8501-70606ddc6db2-460x276Google a anunţat lansarea unei chei de securitate fizice prin USB care ar trebui să garanteze utilizatorilor protecţia faţă de atacurile cibernetice asupra conturilor personale, printre care se numără Gmail şi Google Drive, însă există destule limitări. Aceasta nu are suport pentru tablete şi pentru smartphone-uri.
Oricine poate cumpăra un drive USB compatibil şi poate adăuga funcţionalitatea cheii de securitate, iar atunci când se loghează pe site-urile Google poate beneficia de protecţie, pentru că aceasta va conţine un cod cerut atunci când se face autentificarea în doi paşi.
Autentificarea în doi paşi este o metodă de protecţie care cere o parolă şi o informaţie suplimentară care verifică identitatea persoanei care doreşte să se logheze.
Anterior, Google trimitea acest gen de informaţie sub forma unui cod prin SMS sau prin aplicaţia Authenticator, dar acum poate fi folosit acest stick USB.
Cu condiţia ca hackerii să nu fure această cheie de plastic, securitatea este aproape sută la sută garantată, mai mult decât în cazul utilizării unui smartphone, deoarece acestea au fost deja infectate cu tot felul de programe care pot „sifona” codurile de securitate.
Dispozitivul USB va verifica şi dacă site-ul pe care se face autentificarea aparţine Google şi că nu este unul fals, configurat special de un hacker.
Există o limitare destul de importantă, totuşi: cheia funcţionează doar prin intermediul browserului Chrome şi are nevoie de un port USB compatibil, ceea ce o face imposibil de folosit pe multe dispozitive mobile.
Lucrul bun este că va încuraja multe persoane să folosescă de acum autentificarea în doi paşi, pentru o mai mare siguranţă şi protecţie.
Respectivul stick USB trebuie să fie compatibil cu standardul de securitate Universal 2nd Factor sau U2F, dezvoltat de FIDO Alliance.

Sursa: The Guardian
Traducerea: Bianca Ioniţă