“Nu mă simt flatată să fiu agresată!”

Scrisoare deschisă către Poliţia Capitalei

Inspectoratul General al Poliţiei Române

Ministerul Afacerilor Interne

 

“Nu mă simt flatată să fiu agresată!” Cerem autorităţilor în drept să cerceteze cu maximă diligenţă cazul de agresiune fizică petrecut pe 19 octombrie în Piaţa Romană din Bucureşti, în care un bărbat necunoscut a acostat o femeie şi apoi a agresat-o fizic în momentul în care aceasta a reacţionat verbal şi a încercat să-l fotografieze. Cerem demararea unei campanii de prevenire cu privire la hărţuirea sexuală a femeilor în spaţiile publice!

Pe data de 19 octombrie a avut loc în Bucureşti un marş de solidarizare împotriva hărţuirii stradale. Acest marş s-a dorit un semnal de alarmă către autorităţi şi public cu privire la comportamentele agresive, verbale şi fizice, la care sunt supuse femeile în spaţiul public bucureştean. Pe traseul Calea Victoriei – Parcul Izvor circa 100 de participante şi participanţi au scandat mesaje care să evoce realitatea cotidiană a agresiunilor stradale asupra femeilor. „Ne-am săturat să nu putem merge liniştite pe stradă! Ne-am săturat să tolerăm la tot pasul atingeri nedorite şi/sau jigniri de genul „pisi”, „păpuşă”, „ce ţâţe ai”, „curvo!” etc. de la bărbaţi hărţuitori. Ne-am săturat să nu putem riposta fiindcă automat suntem considerate isterice, fiindcă „nu ştim să primim un compliment” sau să fim lovite atunci când luăm apărarea altor femei hărţuite!” – au arătat participantele în manifestul marşului.

La câteva ore de la marşul împotriva hărţuirii stradale, una din participante a fost victima unei agresiuni pe stradă. Un bărbat necunoscut i-a adresat cuvinte obscene, a tras-o de păr şi a lovit-o cu pumnul în faţă în momentul în care ea a încercat să-i facă o poză cu telefonul. Agresiunea s-a petrecut în zona Pieţei Romane. Victima a depus plângere la secţia 1 de Poliţie, declaraţia ei fiind înregistrată cu nr. 1610158/20.10.2014. Ulterior victima a publicat fotografia individului pe o reţea socială în speranţa că cineva o va ajuta să-l identifice pe agresor.

În decursul ultimelor zile s-au strâns mai multe mărturii în mediul online de la persoane care au declarat că îl cunosc pe agresor ca fiind un biciclist cu comportament agresiv faţă de femei. Într-un articol pe un blog, datat septembrie 2012, o femeie povesteşte cum a avut o altercaţie cu un biciclist care-i adresase cuvinte urâte şi vulgarităţi în zona Pieţei Romană. Autorul agresiunii de atunci are aceleaşi semnalmente ca cel care a comis agresiunea recentă.Toate aceste date au fost depuse de victimă la dosarul cazului instrumentat de poliţiştii de la Secţia 1.

Reţeaua „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală” cere autorităţilor în drept şi mai ales Poliţiei Capitalei să facă toate demersurile necesare pentru a cerceta acest caz, pentru a identifica agresorul şi a-l trimite în judecată. De asemenea, cerem autorităţilor în drept o campanie de alertare a populaţiei asupra acestui individ în particular şi asupra hărţuirii stradale a femeilor mai general, astfel încât femeile să se poată bucura de spaţiile oraşului fără temeri, fără compromisuri şi fără planuri de rezervă făcute de acasă. Acest caz recent ne arată că din pacate strada nu este un loc sigur pentru femei. Hărţuirea stradală afectează drepturi fundamentale ale omului precum dreptul la liberă circulaţie al femeilor, dreptul la exprimare şi dreptul la participare în spaţiul public.

„Nu mă simt flatată să fiu agresată” rămâne o formulă pe care o adresăm ca organizaţii pentru drepturile femeilor, autorităţilor în drept, dorind astfel să impulsionăm acţiunile poliţiei în identificarea agresorilor sexuali, acţiunile justiţiei în pedepsirea acestora, cât şi ale altor autorităţi publice pentru a realiza campanii de informare, astfel încât comportamentul violent fizic sau verbal faţă de femei – indiferent dacă agresiunile au loc în spaţiul public sau privat – să nu mai fie tolerat.

Organizaţii semnatare membre ale reţelei informale „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”

Asociaţia Transcena

Institutul Est European de Sanatatea Reproducerii

Asociaţia Front

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Asociaţia E-romnja

Societatea de Analize Feministe AnA

Centrul Filia

Asociaţia Artemis

Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen ( A.L.E.G.)

Asociaţia ACTEDO