Parlamentul regional al kurzilor irakieni a aprobat trimiterea miliţiilor în oraşul sirian Kobani

Parlamentul regional al kurzilor irakieni a aprobat trimiterea miliţiilor peshmerga în oraşul sirian Kobani, pentru a ajuta forţele kurde care apără localitatea de jihadiştii Statului Islamic. Aceştia controlează părţi importante din Siria şi din Irak, ţări unde au continuat ieri violenţele.

Decizia legislativului regional kurd a fost luată după ce Turcia a anunţat că va lăsa miliţiile peshmerga să îi tranziteze teritoriul către Kobani. Ankara fusese criticată anterior de propriii kurzi pentru că nu a intervenit militar în Kobani şi nici nu a permis formarea unor coridoare prin care în oraş să ajungă întăriri şi armament. 500 de peshmerga vor trece către oraşul kurd la sfârşitul săptămânii. Apărătorii oraşului, epuizaţi de asalturile continue ale jihadiştilor mult mai bine înarmaţi, sunt sprijiniţi şi de Statele Unite, care au paraşutat arme şi muniţie şi au bombardat poziţii ale Statului Islamic.

Aviaţia americană şi-a continuat ieri campania aeriană şi în Irak, unde 25 de jihadişti au fost ucişi într-un raid aerian în zona oraşului Beiji, unde se află cea mai importantă rafinărie a ţării. Pe de altă parte, armata irakiană a respins, cu ajutorul tancurilor şi al vehiculelor blindate, un atac al Statului Islamic la vest de Bagdad, în localitatea Amyriat al-Fallujah, în timp ce în Bagdad au continuat atacurile cu bombă. În sfârşit, în Siria, Guvernul de la Damasc a anunţat că forţele sale aeriene au distrus două dintre cele trei avioane de luptă capturate de jihadişti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 octombrie