Salcia energetică – sursă pentru caldură şi apă caldă

Tot mai multe ţări încearcă să îşi asigure căldura, curentul sau apa caldă prin costuri cât mai reduse şi medii cât mai puţin poluante. Asociaţia Green Energy din Sfântul Gheorghe şi a stabilit un obicetiv ambiţios: acela de a crea un lanţ de localităţi independente din punct de vedere energetic.

Primul pas în acest proiect va fi făcut în localitatea Estelnic, din judeţul Covasna, unde se va înfiinţa o plantaţie de salcie energetică pe trei hectare, în scopul obţinerii biomasei. De asemenea, vor fi achiziţionate utilajele pentru colectarea şi tocarea deşeurilor lemnoase şi va fi pusă în funcţiune o centrală termică ce va asigura apă caldă şi căldură primăriei şi şcolii din localitate.

Centrale termice cu rumeguş sau tocătură din lemn funcţionează în mai multe localiăţi, dar la Estelnic va fi primul sistem integrat din ţară care va demonstra cum funcţionează lucrurile de la A la Z, adică de la plantaţie până la cazan şi energie termică. Proiectul este cofinanţat din fonduri norvegiene şi ar putea deveni un model pentru alte oraşe din România.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 octombrie