Preşedintele României a sfătuit Ucraina să nu mai ceară bani de la alte ţări

„Libertatea înseamnă să-ţi creezi propriile condiţii pentru a rămâne liber”, a declarat Traian Băsescu. Preşedintele României a sfătuit autorităţile de la Kiev să înceteze cu cererile de bani de la alte state. „România nu este contra ajutorului acordat Ucrainei pentru a-şi plăti datoriile, dar Ucraina trebuie să înţeleagă că este o ţară mare, care trebuie să găsească singură soluţii pentru supravieţuire, să nu mai ceară tot timpul bani”, a spus el, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, după terminarea summit-ului Uniunii Europene de la Bruxelles.
Finanţatorul american George Soros a cerut FMI să acorde imediat Ucrainei 20 de miliarde de dolari.
Unul din subiectele de pe ordinea de zi a reuniunii la vârf de la Bruxelles a fost şi situaţia din Ucraina. Traian Băsescu a spus că „libertatea înseamnă să-ţi creezi propriile condiţii pentru a rămâne liber, fiindcă, dacă sunteţi atât de dependenţi de gaze, de bani, de produsele alimentare şi aşa mai departe, nu veţi putea deveni o ţară puternică”.
Anterior, Comisia Europeană anunţase că este gata să urgenteze acordarea unor sume pentru Ucraina din programul actual de ajutor financiar de 760 de milioane de euro (aproximativ 1 miliard de dolari).
La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a confirmat, pentru corespondentul TASS, că Ucraina a cerut de la Uniunea Europeană o tranşă suplimentară de ajutor financiar de 2 miliarde de euro, din care o mare parte poate fi utilizată pentru stingerea datoriei pentru gazul deja livrat. „Comisia Europeană a primit o solicitare de la autorităţile ucrainene cu privire la un împrumut suplimentar de 2 miliarde de euro. Această cerere va fi analizată la consultările cu Fondul Monetar Internaţional şi cu autorităţile ucrainene”, a spus Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. El a precizat că problema unui nou credit european pentru Ucraina nu a fost prezentată la summit-ul UE. „Noi nu anticipăm că această chestiune va fi abordată în cadrul Consiliului European”, a concluzionat reprezentantul Comisiei Europene.
Ministrul de Externe al Ucrainei a afirmat că ajutorul promis de 30 de miliarde de dolari nu este suficient pentru ţara lui – Alexandr Şişlo, TASS.

http://itar-tass.com – 24 octombrie