Conform rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare anticipate din Ucraina, prezenţa la urne a fost de 52,42%

Cea mai mare prezenţă la alegerile parlamentare anticipate din Ucraina, care au avut loc duminică, 26 octombrie, a fost înregistrată în regiunea Lvov, unde 70% din electorat a votat, iar cea mai scăzută rată de participare a fost înregistrată în regiunile Doneţk – 32,4% şi Luhansk – 32,87%. Rata de participare a electoratului din Kiev  a fost de 55,86%. Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare anticipate din Ucraina arată că prezenţa la urne a fost de 52,42%, potrivit Biroului de presă al Comisiei Centrale Electorale din Ucraina, în urma prelucrării buletinelor de vot din cele 198 districte electorale. Prezenţa la vot la alegerile parlamentare din Ucraina în anul 2012 a fost de 57,98%, iar în anul 2007, de 57,93%.
423 de parlamentari au fost aleşi în cadrul acestui scrutin, pentru un mandat care are o durată de cinci ani, fiind vorba de mandate în colegii uninominale majoritare şi 225 de mandate alese conform listelor de partid, pragul electoral fiind de 5%. Autorităţile Ucrainei au recunoscut că nu vor reuşi să desfăşoare scrutinul în jumătate din  districtele electorale din regiunile Luhansk şi Doneţk, din cauza conflictului armat dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatişti. Membrii Blocului preşedintelui Petro Poroşenko au declarat că sunt dispuşi să renunţe la imunitatea prezidenţială. Potrivit rezultatelor unui exit poll realizat la nivel naţional, din noul Parlament al Ucrainei vor face parte şapte partide politice. Conduce detaşat partidul condus de preşedintele Poroşenko, Blocul lui Petro Poroşenko, cu 23%, urmat de Frontul Popular, al premierului Arseni Iaţeniuk, care a terminat campania în forţă, apropiindu-se la doar 2-3 procente de Blocul Petro Poroşenko, acumulând 21,3%, iar pe locul trei, formaţiunea condusă de primarul oraşului Lviv, Andri Sadovoi, care a acumulat 13,2% din voturile exprimate. În noua Radă Supremă au mai intrat Blocul de opoziţie, care a acumulat 7,6%, Partidul Radical, condus de Oleh Liaşko, cu 6,4%, partidul ultranaţionalist Svoboda, cu 6,3% şi Partidul Batikivşcina, al fostului premier Iulia Timoşenko, cu rezultate de aproximativ 5,6%.
Partidul Pravî Sektor, Partidul Comunist din Ucraina şi Partidul o Ucraină Puternică, al fostului „regional” Serhi Tihipko, nu au acumulat  voturile necesare pentru a accede în Parlament. Ei au acumulat doar 3% din voturi, fiind necesare 5%.

(www.ria.ru – 27 octombrie)