« Constantin Brâncoveanu, de la prințul aurului la martirul creștin » Conferință susținută de Matei Cazacu

« Constantin Brâncoveanu, de la prințul aurului la martirul creștin » Conferință susținută de Matei Cazacu

Innstitutul Cultural Român si Ambasada României în Republica franceza prezinta conferinta « Constantin Brâncoveanu, de la printul aurului la martirul crestin », în cadrul anului omagial Constantin Brâncoveanu.

Conferința istoricului Matei Cazacu aduce în discuție o personaliate emblematică de la sud de Carpați, la cumpana secolelor XVII-XVIII. Constantin Brâncoveanu domnește în Valahia între anii 1688-1714. Este un prinț bogat, abil, diplomat, erudit, protector al artelor, apărător al creștinătății. Deși vasal al Imperiului Otoman, Brâncoveanu a făcut o politică de echilibru între puterile vecine.

Generozitatea sa, care-i servea pentru a-i îndepărta pe dușmanii avizi, l-a făcut celebru la Constantinopol, unde era denumit Altan-beg sau « Prințul aurului ». Cu toate acestea, sfârșitul său nu este unul triumfător : el este decapitat, ca un trădător, la Constantinopol, împreună cu cei patru fii ai săi.  Subiectul conferinței lui Matei Cazacu este, fără îndoială, captivant, aducând în dezbatere destinul tragic și exceptional în același timp al unui prinț al aurului, al unui martir, al unui sfânt.

Matei Cazacu, autor, eseist, istoric medievist și scriitor francez de origine română, este cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique din Franţa şi conferenţiar la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris. Domnul Matei Cazacu este doctor în istoria şi civilizaţia lumii bizantine şi post-bizantine (Paris I Panthéon-Sorbonne, 1979), precum şi specialist în civilizaţia românească şi balcanică.